25 iunie 2022

„Mama”, un spectacol pe textul lui Florian Zeller, câştigător al Premiului Oscar

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Mama”, un spectacol pe textul lui Florian Zeller, câştigător al Premiului Oscar, în premieră la Teatrul Nottara

„Mama”, în regia lui Cristi Juncu (traducerea: Bogdan Budeş), o farsă neagră, aşa cum îşi intitulează piesa autorul Florian Zeller, are premiera pe 19 şi 20 mai, de la ora 19.30, la Teatrul Nottara, Sala George Constantin. Spectacolul oferă ocazia publicului să revadă o actriţă de excepţie, Catrinel Dumitrescu, într-un rol complex, nuanţat, plin de forţă şi de sensibilitate în acelaşi timp.

„În conversaţiile cu Catrinel din ultimii ani apare, din ce în ce mai des, subiectul pensionarea. C-a obosit, că nu mai merită să…, că ‘ou sont les neiges d’antan’ ş.a.m.d. Sper ca rolul din „Mama” s-o convingă de faptul că mai are foarte multă treabă pe scenă. Şi pe dumneavoastră, spectatorii.” (Cristi Juncu)

În povestea emoţionantă a lui Anne, Catrinel Dumitrescu este însoţită de Sorin Cociş, Rareş Andrici/Vlad Bălan, Diana Roman/Alexandra Murăruş. Scenografia este realizată de Carmencita Brojboiu, iar muzica originală este semnată de Cristina Juncu.

„Mama” este o poveste tulburătoare şi intensă despre singurătate, familie, nevoia de afecţiune. După o viaţă întreagă în care s-a dedicat familiei, Anne îşi dă seama că nimeni nu mai are nevoie de ea: fiul a plecat de acasă, iar soţul este mai mult absent. În acest mediu casnic pustiu, în care se simte copleşită de singurătate, Anne alunecă din ce în ce mai mult într-un univers în care se amestecă dorinţe, dureri, temeri dintre cele mai ascunse, care fac uneori să se disipeze graniţa dintre realitate şi ficţiune. Se întâmplă în concret sau în lumea interioară întâlnirile cu fiul, cu iubita acestuia, au loc acele conversaţii cu persoane reale sau cu plăsmuirile imaginaţiei? Toate zbaterile interioare îşi găsesc liniştea în resemnarea înţeleaptă, în acceptarea pierderii, inclusiv a iubirii.

Florian Zeller (n. 1979, Paris), dramaturg, romancier, scenarist, regizor de teatru şi de film, a scris prima piesă de teatru când avea 18 ani. A câştigat, în 2004, Premiul Interallie pentru romanul Fascinaţia răului, a semnat scenariul pentru primul film regizat de el în 2020, Tatăl, adaptare după piesa omonimă scrisă tot de el, cu Anthony Hopkins şi Olivia Colman. Pelicula a obţinut Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat şi Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, dintr-un total de şase nominalizări. A tradus, de asemenea, piese de Ibsen, Moliere, von Horvath, Cehov şi Yasmina Reza. Revista Times l-a numit „cel mai fascinant dramaturg al timpurilor noastre”.

„Teatrul este locul unde poţi să spui lucruri pe care în altă parte nu îţi permiţi să le spui. „Mama” recunoaşte la un moment dat că, dintre copiii săi, preferatul ei este fiul. Dar asta se întâmplă într-o scenă în care nu ştim dacă e în realitate sau explorăm subconştientul ei.” (Florian Zeller)

Biletele la reprezentaţiile oficiale pot fi cumpărate online pe www.nottara.ro sau de la agenţia teatrului (bd. Magheru nr. 20, sect. 1, Bucureşti).

Sursa foto: Teatrul Nottara