5 octombrie 2022

Mamografii gratuite în cadrul proiectului „ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanţa, prezintă în data de 1 august, de la ora 9.00, în zona Farului Genovez, Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar, cu care se efectuează mamografii gratuite în cadrul proiectului „ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenţie, depistare, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân”, Cod SMIS: 136664, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020.

„Cabinetul imagistic pe roţi” este folosit pentru testarea femeilor din regiunile Nord-Est şi Sud-Est (12 judeţe), care au acces limitat la servicii medicale de specialitate. Programul ONCOFEM are ca obiectiv testarea a 30.000 de femei, cu vârsta între 50-69 ani fără o zi, din judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi, Brăila, Vrancea, Buzău, Iaşi, Bacău, Vaslui, Botoşani, Neamţ, Suceava.

În intervalul orar 10:00-14:00, 15.00-19.00, vor fi efectuate la Unitatea Mobilă 25-30 de mamografii digitale femeilor care se programează în prealabil. Programările se fac la numărul de telefon: 0241/485.893, în intervalul orar 9.00-16.00.

Examinarea gratuită constă în efectuarea unei mamografii digitale de screening cu dublă citire. Femeile eligibile au nevoie doar de buletin, în original şi copie. (FĂRĂ alt document sau trimitere de la medicul de familie).

Criterii pentru a beneficia de mamografie digitală gratuită:
– vârsta între 50 şi 69 de ani fără o zi;
– fără diagnostic confirmat de cancer mamar;
– fără simptome şi antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar;
– nu au făcut mamografie în ultimele 12 luni;
– au reşedinţa în unul din cele 12 judeţe vizate de proiect.

Spre deosebire de mamografia analogică, cea digitală se obţine mult mai rapid, oferă o mai mare acurateţe a imaginilor obţinute în urma scanării, reducând astfel riscul de a repeta investigaţia, deci, implicit, timpul de expunere la raze X. Unitatea Mobilă de Screening are toate autorizaţiile şi avizele necesare, conform legislaţiei în vigoare, şi este prevăzută cu:
– instalaţie radiologică digitală fixă pentru mamografie cu tomosinteză tip: Senographe Pristina 3D TM Mobile;
– staţie post procesare;
– are 11,6 metri lungime, 2,5 metri lăţime şi 3,5 metri înălţime;
– masă: 12 tone;
– vestiar pentru femeile care vin pentru mamografie;
– cameră pentru personalul medical;
– rampă pentru persoane cu dizabilităţi, care poate fi coborâtă la nevoie.

Proiectul ONCOFEM se derulează până în decembrie 2023.

Screening-ul cancerului de sân reprezintă testarea periodică, la intervale regulate, a tuturor femeilor din grupa de vârstă la risc (50-69 de ani) pentru a detecta prezenţa cancerului. Deşi screeningul cancerului de sân nu poate preveni apariţia acestuia, poate ajuta la depistarea precoce a bolii şi astfel este mai uşor de tratat.

Sursa foto Pixasbay