5 octombrie 2022

Mamografii şi ecografii mamare gratuite pentru femeile din Sectorul 1

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Mamografii şi ecografii mamare gratuite pentru femeile din Sectorul 1 la Complexul Multifuncţional Caraiman

Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 20 şi 69 ani, cu domiciliul în Sectorul 1, au acces gratuit până în data de 11 noiembrie 2021 la serviciile de mamografie şi ecografie mamară oferite de Complexul Multifuncţional Caraiman (Str. Caraiman nr. 33A). Acest centru medical aflat în administrarea Primăriei Sectorului 1 dispune de un tomograf de ultimă generaţie care efectuează mamografii 3D cu tomosinteză.

Aceste investigaţii medicale gratuite se desfăşoară în cadrul unei campanii de conştientizare despre cancerul de sân derulată timp de o lună de către Primăria Sectorului 1, prin Complexul Multifuncţional Caraiman.

Pentru doamnele cu vârsta cuprinsă între 20 şi 50 ani se recomandă, conform indicaţiilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, efectuarea iniţial a unei ecografii mamare, iar dacă este cazul, la indicaţia medicului specialist, se poate efectua o mamografie pentru a clarifica anumite aspecte relevate de ecografia mamară. Doamnele cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 ani, care nu au efectuat o mamografie în ultimii doi ani, sunt aşteptate în serviciul de radiologie-imagistică pentru a beneficia de efectuarea mamografiei, gratuit, în această perioadă.

După eliberarea rezultatelor de la ecografia mamară şi/sau a mamografiei, doamnele vor beneficia de servicii de consiliere şi consult senologic prin cabinetul de oncologie.

„Cancerul de sân este una dintre principalele cauze de deces în rândul femeilor. De aceea, prin intermediul acestei campanii, dorim să încurajăm doamnele din Sectorul 1 să facă periodic aceste investigaţii medicale esenţiale şi să le ajutăm să descopere la timp o eventuală afecţiune oncologică la sân. Depistarea la timp a cancerului poate face diferenţa între viaţă şi moarte”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Mamografiile se vor efectua zilnic, de luni până vineri, între orele 09:00 – 13:00, ecografiile mamare luni orele 09:00 – 13:00, 15:00 – 18:30 şi joi orele 15:00 – 18:00, iar consultaţiile la cabinetul de oncologie luni, marţi, joi, între orele 16:00 – 20:00.

Pentru programări, persoanele interesate pot suna la următoarele numere de telefon ale Complexului Multifuncţional Caraiman: 021.224.40.73, 021.224.40.29, 021.224.40.28, 021.795.01.02.

În acelaşi timp, Complexul Multifuncţional Caraiman are în desfăşurare pentru toate doamnele cu domiciliul în Sectorul 1, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 65 ani, o campanie gratuită proprie de screening, pentru cancerul de col uterin. Nu este nevoie de biletul de trimitere de la medicul de familie.

România pe ultimul loc în UE la testarea pentru cancerul la sân

Cancerul de sân este o problemă majoră de sănătate publică în România, reprezentând prima cauză de mortalitate, (8,68%) pentru femeile cu grupa de vârstă 15-49 ani şi a treia cauză de mortalitate, pentru femeile cu grupa de vârsta 50-69 ani. Din Uniunea Europeană, ponderea femeilor cu vârste între 50-69 de ani, testate pentru cancer de sân, a înregistrat cel mai mic procent în România.

Rata de incidenţă a cancerului de sân depăşeste cu mult rata celorlalte tipuri de cancer, în toate ţările, indiferent de nivelul de dezvoltare al acestora. De asemenea, reprezintă principala cauză de deces prin cancer, fiind responsabil pentru 15% din totalul deceselor cauzate de această boală, în rândul populaţiei feminine la nivel global.

Octombrie este luna de conştientizare a ceea ce reprezintă cancerul de sân. Marcată în ţări din întreaga lume, campania îşi propune să crească atenţia şi gradul de conştientizare privind depistarea precoce, tratamentul, dar şi prevenirea acestei boli deosebit de grave.