Publicat: 28 Octombrie, 2016 - 11:05
Share
TENDINŢE ÎN EVOLUŢIA ACTIVITĂŢII ECONOMICE ÎN PERIOADA OCTOMBRIE – DECEMBRIE 2016

Industrie prelucrătoare
În cadrul anchetei de conjunctură din luna octombrie 2016, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +6%), informează un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică. Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice se va înregistra tendinţă de creştere mai semnificativă (sold conjunctural +31%), în timp ce pentru fabricarea băuturilor, tendința va fi de scădere (sold conjunctural -21%).
Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +2%).
Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucrătoare.
 
Construcţii
Potrivit estimărilor din luna octombrie 2016, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -22%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -12%).
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural -1%).

Comerţ cu amănuntul
În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +6%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere (sold conjunctural -25%).
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -9%). 
Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +11%).

Servicii
Conform estimărilor din luna octombrie 2016, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +8%).
În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural 0%).