13 aprilie 2021

Managerul Ateneului Naţional din Iaşi, premiat

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Managerul Ateneului Naţional din Iaşi, Andrei Apreotesei, a primit cel mai înalt calificativ la evaluarea anuală a managerilor instituţiilor aflate în subordinea Consiliului Local al Municipiului Iaşi.

Membrii Comisiei de evaluare, domnul conf. univ. dr. Adrian Stoleriu, Decanul Facultăţii de Arte Vizuale şi Design, din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, domnul Bogdan Crucianu, directorul Casei de Cultură a Studenţilor Iaşi şi Consilier PSD în Consiliul Local al Municipiului Iaşi şi domnul Alexandru Chelaru, Şef al Biroului Relaţii cu Societatea Civilă din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi au notat cu 10 managementul Ateneului Naţional din Iaşi în anul 2020.

Deşi un an dificil pentru instituţiile de cultură, 2020 a reprezentat o provocare pentru adaptarea manifestărilor artistice la noile condiţii impuse de pandemie. Prin crearea unei platforme de transmisiune online a spectacolelor, adaptarea la spaţii scenice neconvenţionale şi deplasări în zone care permiteau manifestările cu public, Ateneul ieşean a reuşit să păstreze continuitatea programului cultural-artistic. Cele 11 premiere de teatru puse în scenă în anul 2020, organizarea a 2 festivaluri, dintre care „Serile Filmului Românesc” de anvergură naţională, împreună cu cele 500 de evenimente cultural-artistice, au atras un număr de aproximativ 40 000 de spectatori şi telespectatori, aducând instituţia pe primul loc în Regiunea de NE, între instituţiile de spectacole, din punct de vedere al veniturilor proprii obţinute din vânzarea de bilete, respectiv pe locul 9 la nivel naţional.

Anul 2020 a fost marcat şi de conferirea a două distincţii importante Ateneului ieşean: Medalia Regală pentru Loialitate, oferită de Casa Regală a României şi Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, Categoria F – „Promovarea culturii”, decernat de Preşedinţia României.

Tot în 2020, Ateneul Naţional din Iaşi a inaugurat „Mica Pinacotecă din Jassy”, expoziţie ce cuprinde o colecţie de aproximativ 100 de lucrări de artă plastică, aparţinând atât unor artişti contemporani consacraţi, cât şi unor tineri artişti aflaţi pe drumul afirmării şi a găzduit cea mai mare expoziţie de obiecte şi documente originale regale din România.