Publicat: 14 Iulie, 2013 - 16:21
Share

Trei angajaţi ai BCR Asigurări de Viaţă, reţinuţi în cazul de evaziune fiscală, au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Mureş pentru 29 de zile. Încă şapte funcţionari bancari au primit interdicţia de a părăsi ţara.

Tribunalul Mureş a emis mandate de arestare preventivă pe numele a trei funcţionari bancari de la BCR Asigurări, pentru 29 de zile, în cazul grupării acuzate de evaziune fiscală în valoare de 6 milioane de euro, iar pentru alte şapte persoane, pentru care DIICOT a cerut de asemenea arestarea preventivă, s-a dispus interdicţia de a părăsi ţara, scrie TVR.

Potrivit unui comunicat de presă al Tribunalului Mureş, dat publicităţii duminică, magistraţii au decis emiterea de mandate de arestare preventivă pe 29 de zile pentru Diana Violeta Sevciuc, director executiv vânzări BCR Asigurări de Viaţă, Alin George Manţoiu,manager relaţii corporate la BCR Life Insurance, şi Gicu Emanuel Manţoiu din cadrul aceleiaşi companii.

Pentru cei opt patroni ai unor firme care au fost acuzaţi că ar face parte din gruparea specializată în evaziune fiscală, pentru care DIICOT a cerut arestarea preventivă, Tribunalul Mureş a respins solicitarea.

Şeful DIICOT Mureş, procurorul Alin Lazăr, a declarat că în ambele dosare a fost declarat recurs, care urmează să se judece la Curtea de Apel Târgu Mureş.

Cele 18 persoane, dintre care 10 angajaţi ai BCR Asigurări, prezentate la Tribunalul Mureş cu propunere de arestare preventivă, sunt acuzate că fac parte dintr-un grup organizat specializat în evaziune fiscală, format din societăţi comerciale şi societăţi de asigurare, căruia i se impută un prejudiciu de 6 milioane de euro.

Săptămâna trecută, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu Mureş şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat 166 de percheziţii în Bucureşti şi în 26 de judeţe, la locuinţele unor învinuiţi, la sediile a 112 societăţi comerciale şi la sediile unei societăţi de asigurări, în cadrul unei acţiuni de amploare, vizând destructurarea unei grupări specializate în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Potrivit DIICOT, procurorii efectuează cercetări faţă de persoane cu atribuţii de conducere şi angajaţi în cadrul unei societăţi de asigurări, precum şi faţă de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale care sunt suspectaţi că au constituit un grup infracţional organizat în scopul obţinerii unor importante beneficii financiare în modalitatea sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor aferente unor drepturi salariale.

Anchetatorii au arătat că modul de operare în acest caz este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de 'răscumpărarea clauzei suplimentare' şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor - beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale.

După reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând în fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale şi în acelaşi timp o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate.

Astfel, prin această metodă, salariaţii primeau o parte din indemnizaţia lunară cu eludarea plăţii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la suma de 6 milioane de euro, aferentă unei activităţi infracţionale desfăşurate timp de 7 luni, perioada de săvârşire a infracţiunilor fiind mult mai mare, din 2009 la zi