Publicat: 25 Ianuarie, 2017 - 17:38

Cel mai important eveniment cultural desfăşurat pe 24 Ianuarie, de Ziua Micii Uniri, a fost, în opinia multora, fantasticul concert susţinut de formaţia Phoenix şi invitaţii acesteia, la Berăria H, un alt eveniment cu ocazia căruia Nicu Covaci, liderul Phoenix, şi-a atins scopul declarat într-o conferinţă de presă organizată la puţin timp după renaşterea trupei sale, acela de a retrezi, măcar pe durata concertelor sale, mândria de a fi român.

Pe parcursul celor două ore magice, întreaga Berărie a vibrat, tot publicul fiind profund emoţionat şi răspunzând cu pasiune energiei fantastice emanate de Nicu Covaci şi de colegii săi, cântând alături de aceştia şi, în câteva ocazii, chiar fără membrii Phoenix, în pauza dintre piese.

Spectacolul a început la ora 22.30, când Adelin Tănase a urcat pe scenă şi a recitat câteva poeme, aplaudate de public.

Primii artişti care au urcat pe scenă au fost Daath Yug, cu al său tulnic, unul dintre invitaţii speciali, şi Valeriu Sepi, urmaţi de Nicu Covaci şi de restul trupei, în aplauzele publicului.

Concertul a debutat cu "Balada", fantastica piesă Phoenix, rock, instrumentală, pe muzica lui Ciprian Porumbescu, ce, ca de fiecare dată, a impresionat profund audienţa.

Mulţumind fanilor pentru primirea călduroasă, Nicu Covaci şi-a exprimat bucuria revenirii în Bucureşti şi a anunţat că spectacolul urma să le ofere celor prezenţi un salt în timp, în cei 55 de ani de istorie Phoenix, precizând că va avea nişte invitaţi deosebiţi şi mai multe surprize.

Costin Adam, fantasticul solist al trupei, a salutat publicul şi spectacolul a continuat cu "Nunta", una dintre cele mai cunoscute piese Phoenix.

Declarând că "nu este niciun motiv să nu cântăm împreună", Costin, alături de incredibila trupă au continuat cu "Fată verde", o altă piesă cunoscută de toţi cei prezenţi şi fredonată de mulţi.

În aplauzele celor prezenţi, Nicu Covaci l-a invitat pe scenă pe solistul Bogdan Munteniţă, fost membru Phoenix, care a interpretat "Te întreb pe tine, soare".

După o veche piesă, concertul a continuat cu "Mica Ţiganiadă", unul dintre cele mai cunoscute cântece Phoenix.

Adrian Naidin a interpretat un cântec despre Bucovina, după care Costin Adam şi restul trupei au oferit publicului un cântec foarte optimist, care corespunde cu dorinţa tuturor, "Mugur de fluier" - un cântec despre primăvară şi renaştere.

Din dorinţa de a implica publicul şi mai mult în spectacol, Costin Adam i-a îndemnat pe cei prezenţi să cânte o parte din refrenul următoarei piese, concertul continuând cu "Strunga".

Cântecul "Vremuri", cunoscut şi fredonat de fani de toate vârstele, a fost urmat de "Baba Novak", o altă piesă despre un îndepărtat trecut glorios al ţării noastre, şi fantasticul cântec "În umbra marelui U.R.S.S.", un impresionant cântec despre viaţa lui Nicu Covaci, despre trădările cu care s-a confruntat, tocmai din partea celor pe care îi ajutase enorm şi care încercaseră să muşte mână ce îi hrănise, difuzat deseori, tocmai graţie valorii sale excepţionale, de Rock FM.

Dedicând urmâtorul cântec celor ce iubesc libertatea şi adăugând că pe motocicletă se simte cel mai puternic libertatea, Nicu Covaci a continuat cu "Liber", o altă impresionantă piesă despre libertate, dar şi despre trădare, inspirată din viaţa genialului artist.

Un grup de membri ai galeriei formaţiei Dinamo, cu puternice sentimente naţionale, au fost prezenţi la concert, cu steaguri tricolore, cântând "Treceţi, batalioane române, Carpaţii!" şi "Noi suntem români".

Nicu Covaci a declarat că "nu trebuie să ajungem doar să ne numim români, ci să şi facem ceva", spectacolul continuând cu "Apocalipsa", după care membrii trupei şi-au luat la revedere de la admiratori.

În urma îndelungilor aplauze, trupa Phoenix a oferit un bis fantastic, ce a cuprins "Negru Vodă" şi "Fie să renască!", ce a încununat un concert de vis!...

Incredibilul concert ne-a făcut pe toţi să visăm la vremurile îndepărtate în care auzeam în premieră clasicele hit-uri Phoenix, la inocenţa acelor vremuri şi la persoane cu care fusesem odinioara la concerte Phoenix şi cu care am fi visat să fim în continuare, să medităm la epocile de glorie ale ţării noastre şi să ne dorim să facem ceva pentru ca acestea să revină.

Autor: Călin Angheluţă