Publicat: 10 Mai, 2017 - 11:51
Share

Universitatea din București va acorda vineri, 12 mai 2017, titlul onorific de Doctor Honoris Causa profesorului Manfred Nowak, cel mai apreciat expert în domeniul drepturilor omului în mediul academic internațional. Ceremonia se va desfășura la Palatul Facultății de Drept (Bd. M. Kogălniceanu, nr. 36-46, București), sala 'Constatin Stoicescu', începând cu ora 10:00.

Începută în urmă cu mai multe decenii, activitatea didactică a profesorului Nowak este remarcabilă. Acesta este profesor la Universitatea din Viena, director științific al programului de master dedicat drepturilor omului și director al Școlii Doctorale Inter-Disciplinare 'Împuternicire prin drepturile omului'. Profesorul Nowak este profesor invitat la University of Stanford și director al European Inter-University Centre (EIUC) Veneția, centrul care grupează 41 de universități europene, printre care și Universitatea din București. De asemenea, Manfred Nowak a fost profesor invitat de drepturile omului la Raoul Wallenberg Institute of Human Rights and Humanitarian Law din cadrul Universității din Lund, director al Institutului Olandez de Drepturile Omului al Universității din Utrecht, profesor asociat la Columbia University, London School of Economics, Universitatea din Amsterdam, Institutul de Drept Public și Internațional al Universității din Bielefeld.

Profesorul Nowak este autor a peste 600 de publicații în domeniul drepturilor omului, editor și membru al comitetului științific al unor prestigioase reviste, cum ar fi Netherlands Quarterly of Human Rights, Austrian Review of International and European Law, BIM Human Rights Study Series, European Yearbook on Human Rights, Taiwan Human Rights Journal. Toate publicațiile științifice relevante în domeniul drepturilor omului beneficiază de expertiza profesorului Nowak, fie în calitate de autor, fie în cea de editor sau membru al comitetului științific. Activitatea de cercetare a profesorului Nowak nu constă doar în latura editorială, ci are și o dimensiune concretă, prin definirea, coordonarea și participarea la programele de cercetare ale Institutului 'Ludwig Boltzmann' de Drepturile Omului din Viena, instituție pe care o conduce.

Manfred Nowak deține și o bogată experiență practică. Una dintre cele mai importante funcții pe care le-a deținut, din perspectiva aportului la contribuția teoretică în domeniul drepturilor omului, este cea de Raportor Special al ONU în domeniul torturii și a altor tratamente crude, inumane și degradante, poziție deținută în perioada 2004 — 2010. În această calitate Manfred Nowak a efectuat misiuni în Georgia, Mongolia, Nepal, RP Chineză, Iordania, Paraguay, Nigeria, Togo, Sri Lanka, Indonezia, Danemarca, Republica Moldova, Guineea ecuatorială, Uruguay, Kazahstan, Jamaica, Papua Noua Guinee, Grecia. Rapoartele și contribuțiile sale au făcut ca domeniul să capete deplină consistență. Profesorul Nowak a avut contribuții remarcabile referitoare la interzicerea torturii în contextul drepturilor omului.

În plus, Manfred Nowak a fost implicat și în crearea Agenției Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, un pas extrem de important pentru felul în care UE se raportează la această problematică, fiind în prezent vice-președinte al Management Board-ului acestei agenții. Experiența practică a profesorului Nowak mai include pozițiile de președinte al Comitetului Internațional de Monitorizare al pactului privind Drepturile Civile și Politice al ONU, membru al Rețelei UE de Experți Independenți în domeniul Drepturilor Omului, expert ONU în domeniul persoanelor dispărute, consultant al Comisarului ONU pentru Drepturile Omului, membru al delegației Austriei la Comisia ONU de Drepturile Omului, judecător al Camerei de Drepturile Omului pentru Bosnia — Herțegovina, stabilită prin Acordul de pace de la Dayton, fiind ales în această poziție de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei.

Prin oferirea titlului de Doctor Honoris Causa, Universitatea din București celebrează o personalitate cu totul remarcabilă, unul dintre cei mai străluciți exponenți ai luptei pentru drepturile omului, o persoană care a reușit să combine experiența practică cu abordările teoretice într-un mod exemplar. Universitatea din București este onorată să-i confere profesorului Manfred Nowak distincția de Doctor Honoris Causa, în semn de recunoaștere a meritelor sale în dezvoltarea domeniului drepturilor omului.