20 mai 2022

Manifestare inclusă în programul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

Expoziţia: Eye SB-you!
Artist: Alexandru Cînean
Durată: 20.08.-12.10.2021
Vernisaj: 23.08.2021 ora 17.00
Curator: dr. Alexandru Constantin Chituţă
Locul de desfăşurare: NO!HAI Ambasada Creativă,
Piaţa Mică, nr. 3 Sibiu
Partener: Teatrul „Radu Stanca” Sibiu
Sponsor: Stefanini Group

Manifestare inclusă în programul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, ediţia a 28-a.
Eye SB-you
Intervenţie artistică asupra lucarnelor clădirilor din Piaţa Mică & expoziţie de artă şi performance; live painting , proiecţie video la Galeria de Artă – NO!HAI Ambasada Creativă, Sibiu Piaţa Mică nr. 3.

Proiectul are ca scop promovarea elementelor arhitecturale specifice Sibiului, într-o variantă artistică unică, având ca rezultat o mai bună animare a oraşului şi valorificarea patrimoniului cultural sibian. În ultimii aproape 15 ani, Centrul Istoric şi-a definit o dinamică aparte, un tempo cultural care îmbrăţişează, firesc, elemente de artă contemporană şi intervenţii inovatoare, multe în premieră pentru România sau Europa. În contextul proiectului propus, oraşul capătă ochi şi devine spectator al propriilor istorii. Clădirile prind viaţă, se metamorfozează în adevărate personaje şi răspund privitorului, călătorului, exploratorului, devenind în acelaşi timp privit şi privitor.

Astfel, propunem un proiect prin care Sibiul devine, la propriu, oraşul care (te) priveşte. Este o invitaţie la acţiune şi interacţiune, la dialog. Nu numai pentru vizitatorul curios şi entuziast, ci pentru fiecare dintre noi. Douăzeci de lucarne din Piaţa Mică, consacrate deja ca „ochi” ai Sibiului, vor primi propriul iris, respectiv 20 de lucrări care vor expune mai multe variante cromatice ale irisului uman.

„Între toate simţurile, văzul deţine o poziţie privilegiată, cel puţin din două motive. Mai mult de trei sferturi din informaţiile pe care le recepţionează sistemul nervos din afară aparţin vederii. Pe de altă parte, deşi retina este inclusă într-un organ periferic, anatomic şi embriologic, ea poate fi considerată o prelungire a creierului şi funcţionează ea însăşi ca un centru nervos. Dacă pentru corpul uman, aşa cum ştim cu toţi, ochii au un rol deosebit, oare ce se poate spune despre ochii unui oraş? Care de secole văd evenimente, bucurii, tristeţi, războaie, concerte, mii şi mii de oameni. Sibiul este poate singurul oraş al lumii care posedă, într-o manieră specifică arhitecturală, ochi. De secole, majoritatea acoperişurilor din zona centrală a oraşului au diferite ferestre (lucarne) construite sub forma unor ochi cu rolul de ventilaţie a podurilor. Artistul sibian Alexandru Cînean ne invită acum la o decorare plastică a acestor ochi, de a colora, într-o manieră abstractă, irisul acestor ochi ai oraşului. Creaţia plastică va accentua şi mai mult aceste elemente ce au intrat în spiritul comunităţii sub denumirea de ochii oraşului, dându-le o notă de sensibilitate şi vitalitate.” – dr. Alexandru Constantin Chituţă, curator.