29 noiembrie 2021

Manifestări cultural-artistice care vor marca debutul Anului Centenarului Încoronării din 1922

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La Alba Iulia vor avea loc vineri, 15 octombrie 2021, manifestări cultural-artistice care vor marca debutul Anului Centenarului Încoronării. Anul 2022 va fi astfel anul în care se va sărbători împlinirea a 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, eveniment care a avut loc la Alba Iulia.

Manifestările de la Alba Iulia vor debuta în Piaţa Cetăţii cu o expoziţia de fotografie „Majestatea Sa Regele Mihai I şi Încoronarea de la 15 octombrie 1922”, urmată apoi de un moment de restituire istorică, respectiv prezentarea „Proclamaţiei Încoronării Regelui Ferdinand” şi interpretarea Imnului Regal de către Fanfara Judeţului Alba, moment care se va desfăşura pe esplanada de vest a Sălii Unirii.

La ora 12:00 va avea loc slujba Te Deum în Catedrala Încoronării din Alba Iulia, iar apoi, în Sala Unirii, va avea un nou moment intitulat sugestiv ,,restituiri”, respectiv prezentarea exponatului lunii de către Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia şi a lucrării muzicale „Marşului Încoronării”, piesă care a fost scrisă iniţial pentru interpretare vocală şi de aproape 100 de ani nu a mai fost interpretată în public. Orchestraţia prezentată în cadrul evenimentului, de la Sala Unirii, poartă semnătura artistului Alexandru Pal, este scrisă pentru nai şi orchestră de cameră şi va fi în primă audiţie. Concert cameral extraordinar susţinut de Orchestra de Cameră a Judeţului Alba va continua cu interpretarea unor lucrări celebre scrise de Andrei Mureşanu, Eduard Hubsch şi Ciprian Porumbescu.

Manifestările vor fi urmate de prezentarea oficială a bustului Regelui Mihai I, amplasat în zona Sălii Unirii din Alba Iulia, lansarea cărţii „Regina cea rea”, după povestea Reginei Maria a României, însoţită de o expoziţie cu ilustraţii din carte, iar la ora 16:00 va avea loc masa rotundă ,,Încoronarea de la Alba Iulia – 15 octombrie 1922″, momente care vor avea loc în Sala Unirii, vor fi transmise live pe paginile de socializare ale instituţiilor organizatoare şi pe un ecran led amplasat pe aleea muzeului.
Manifestările dedicate deschiderii Anului Centenarului Încoronării sunt organizate de Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” şi Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia şi sub patronajul Casei Regale a României.

Anul Centenarului Încoronării va marca împlinirea a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, eveniment care a avut loc în 15 octombrie 1922 în catedrala din Alba Iulia. Lăcaşul de cult a fost construit special pentru acest eveniment cu importanţă deosebită în istoria României.