Publicat: 1 Decembrie, 2016 - 10:55

Copleșiți de pizza, hamburger, chebap ori sushi, românii moderni și-au uitat miracolele culinare. În caietele îngălbenite ale bunicilor zac părăsite sute de rețete tradiționale. Savoarea mitică a mâncarurilor la ceaun, gătite în aer liber, într-un adevărat ritual cultural, capătă proporții nebănuite mai ales atunci când românii au și motive să petreacă.
 
De 1 Decembrie, cea mai fericită zi din istoria noastră, Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba aduc românilor sosiți aici din toate colțurile țării bucate din patrimoniul gastronomic național: 8000 de porții de fasole cu cârnați, pregătite după o rețetă culeasă din bucătăria veche țărănească.
 
Își vor da mână cu mână zeci de bucătari celebri de pe plaiuri mioritice, dar și de pe alte meleaguri, pentru a prepara în aer liber 2 tone de fasole în cel mai mare ceaun din România din ingrediente 100% autohntone, dăruite cu inima deschisă de Kaufland. Tot Kaufland se va îngriji și de pâinea pentru festinul culinar: 6 cuptoare electrice vor coace la fața locului 8000 de chifle. O tonă de cârnați vor acompania feeria infinită de gusturi, iar vinul alb va umple din belșug paharele.
 
Chefii:
 
Chef Petru Scalestchi - Republica Moldova  - Bucătar personal al ES Ambasadorul  SUA la Chișinău
Chef Toma Ioan Cosmin - Alba Iulia - head chef restaurant «Noblesse Events», producător emisiune culinară
Chef Gabriel Toader - head&owner «Bucătaru' Țăcănit și Ajutoarele Lui»
Chef Varlescu Emilian - Sibiu - restaurant «Redal»
Chef Sorin Gheorghita - Tulcea - «Pub Palace»
Chef Vlad Bosnea - Focșani - restaurant «L'Atelier»
Chef Emil Armeanca - Sttudgard, Germania
Chef Cesar Alonso Velasquez - Chile, bucatar la «Gargantua» București
Chef Gianny Bănuță  - Pitești - chef executive «Bistro27»
Chef Gabi Munteanu - Pitești - sous chef «Atelier»
Chef Costas Tomescu - Galați - restaurant «Bachus»
Din partea scolii de bucatari unde activează chef Băldean Radu-Sebastian vor veni: Iancu Mihaela - Câmpia Turzii, Istrati Diana - Botoșani, Tomoioaga Sergiu - Borșa, Ciurdarean Adelin - Bistrița Năsăud.
Din partea GRILL WORLD România:
Chef Liviu Bosnea
Chef CIOCOIU ȘTEFANIA - coordonator proiect
 
Spectacolul culinar se va desfășura în Latura de Vest a Cetății Alba Carolina, joi, 1 Decembrie, iar mâncarea va fi oferită gratuit din 5 puncte de distribuție.