Publicat: 31 Mai, 2018 - 12:13

Luna iunie începe în forţă la Muzeul Hărţilor cu două evenimente inedite: o expoziţie de manuale, atlase şi caiete vechi de geografie şi o sesiune de Catan, celebrul joc de strategie.

Exerciţii cartografice. 
Manuale, atlase şi caiete de geografie din perioada 1873 - 1947

Vernisaj: Joi, 7 iunie 2018, ora 18:00
Adresă: Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, str. Londra nr. 39, București
Acces: gratuit la vernisaj; inclus în biletul de vizitare al muzeului

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vă invită joi, 7 iunie, ora 18:00, la vernisajul expoziţiei „Exerciţii cartografice. Manuale, atlase şi caiete de geografie din perioada 1873 - 1947”, deschisă în perioada 8 iunie - 8 iulie 2018.

Expoziţia propune o călătorie în timp, prin intermediul câtorva atlase, manuale şi caiete vechi de geografie aflate în colecţii particulare, într-o selecţie realizată de curatorul Ramona Caramelea. 

Expoziţia ilustrează o viziune punctuală, din perspectivă didactică şi se structurează în jurul a trei teme: exerciţii cartografice, cunoştinţe practice şi descoperirea naturii, metode de predare. 
Pentru numeroase generații de elevi și nu numai, manualul a fost principalul instrument de cunoaștere. Manualul, cu precădere cel de geografie, a fost o piesă esențială în cadrul proiectelor politice și ideologiilor vremii, iar discursul său a reflectat dimensiunea național(ist)ă. 

În intervalul 1873 - 1947, acestei materii şcolare i-au fost atribuite două obiective majore: să-i facă pe elevi să-şi cunoască țara, să le insufle atașamentul față de aceasta (geografia României) și să le explice modul în care era organizată și constituită lumea (geografia lumii). 
Pe lângă manuale şi atlase, în cadrul expoziţiei sunt prezentate şi câteva caiete ale unor elevi de liceu din prima jumătate a secolului XX; acestea ne oferă informații interesante despre natura lucrărilor școlare (tipuri de sarcini și activități), despre raportul cu instrumentele oficiale (manuale, atlase, lecții) și despre maniera de lucru a posesorilor. 

În contextul absenței din România a ideii de patrimoniu educațional, expoziţia valorifică documente cu valoare patrimonială aparținând culturii materiale școlare, atrăgând atenția publicului asupra importanței și necesității prezervărilor. 

Ramona Caramelea este cercetător doctor în cadrul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu”, autoare a unor studii în domeniile istoriei educației și istoriei arhitecturii, membră în cadrul unor proiecte culturale și de cercetare științifică. Este interesată de patrimoniul școlar și de istoria obiectelor care alcătuiesc cultura materială școlară, iar manualele și caietele de geografie se numără printre acestea. Consideră obiectele o sursă de cercetare pentru practici educaționale trecute și o moștenire culturală pe care încearcă să o aducă în atenția publicului, în speranța conștientizării importanței acesteia.

Vizitarea expoziţiei este inclusă în biletul de acces în muzeu: 8 lei – tarif întreg, 2 lei – studenți și elevi, 4 lei – pensionari. La vernisaj, accesul este gratuit.

Tag-uri Institutii: