28 mai 2022

MApN decide soarta documentelor a căror dezvăluire ar putea aduce atingere securităţii naţionale

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Referitor la subiectul arhivei fostei Securităţi, Biroul de presă al MApN face următoarele precizări:

În anul 2006, toate documentele care privesc fosta securitate din arhiva Ministerului Apărării Naţionale au fost predate Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), cu excepţia celor a căror dezvăluire ar putea aduce atingere securităţii naţionale, în conformitate cu prevederile Hotărârii CSAT nr. 60/2006.

În data de 22 februarie 2021, ministrul apărării naţionale Nicolae-Ionel Ciucă şi specialişti din instituţie au avut o întrevedere cu o delegaţie a Colegiului CNSAS, condusă de preşedintele Constantin Buchet, în acord cu cooperarea instituţională permanentă care a existat încă de la înfiinţarea CNSAS.

În urma discuţiilor, la nivelul MApN se derulează în prezent etapele procedurale de constituire a unei comisii paritare mixte MApN-CNSAS, în conformitate OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii. Această comisie, formată din specialişti ai celor două instituţii, urmează să stabilească un grafic de consultare şi analiză a documentelor a căror dezvăluire ar putea aduce atingere securităţii naţionale şi vor decide cu privire la caracterul şi destinaţia acestor documente, în conformitate cu prevederile art. 2 al Hotărârii CSAT nr. 60/2006 şi prevederilor OUG 24/2008.

*** Documentele din arhiva fostei Securităţi care au fost primite în custodie de MApN după luna ianuarie a anului 1990 au fost predate, în anul 2006, cu excepţiile prevăzute de cadrul legislativ, către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, în baza HG nr.731/07.06.2006 privind preluarea în gestiune de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a arhivei deţinute anterior de fostele organe de securitate, ale Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr. 60/17.04.2006, ale Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr.130/28.08.2006 şi ale Protocolului încheiat între Ministerul Apărării Naţionale şi Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.