Publicat: 22 Noiembrie, 2014 - 12:45
Share

In zilele de 22 si 23 noimebrie, Bucurestiul va fi gazda unui maraton inedit: Vertical Step Maraton – un maraton de catarare, care este si cel mai amplu eveniment de catarare indoor din Romania.

Evenimentul, ajuns la cea de-a 6-a editie, este organizat de catre Vertical Spirit, in cea mai inalta sala de escalada din Romania (15,5 m inaltime – cat un bloc cu 4 etaje). 

De la an la an, Vertical Step Maraton a devenit tot mai popular, fiind evenimentul cu cea mai numeroasa participare din istoria escaladei romanesti: recordul de participare a fost doborat  la editia precedenta, cand la “start s-au aliniat” peste 140 de cataratori din intrega tara si din tarile vecine.

Pentru aceasta editie a Maratonului de catarare, Vertical Spirit pregateste o structura de escalada deosebit de spectaculoasa - cea mai complexa si perfomanta din tara la ora actuala. Ca în fiecare an, momentele de maxima atractie le vor constitui Finalele – desfasurate sub lumina reflectoarelor, care se vor transforma intr-un  spectacol exceptional de forta, tenacitate si suplete,  protagoniștii fiind nimeni alții decât cei mai buni sportivi participanti. 

Ineditul acestui concurs consta in formatul sau unic, “de maraton de catarare”: participantii au la dispozitie  6 ore  si peste 30 de trasee de escalada (catararea pe pereti inalti cu asigurare in coarda) si bouldering (catararea pe pereti de maxim 4 m cu aterizare pe saltele) special amenajate,  avand grade de dificultate foarte variate, atat pentru incepatori, cat si pentru cei mai buni.  Concursul va dura doua zile: in prima zi se vor desfasura „calificarile”, iar in cea de-a doua „finalele”. 
Dat fiind  succesul editiilor precedente si imbunatatirile aduse in acest an, sunt asteptati sa ia parte la acest concurs peste 140 de sportivi din intreaga tara si din tarile vecine.

Editia din acest an include si o sectiune speciala dedicata copiilor cu dizabilitati antrenati de Claudiu Miu – fost Campion Balcanic, fondator al organizatiei Climb Again, care are ca obiectiv să ajute copiii cu diferite dizabilități să își împingă limitele dincolo de obișnuit și să afle că pot fi învingători. Sambata, mai multi copii cu deficiente de vedere, hipo-acuzici si autisti se vor catara pe un traseu destinat lor, iar duminica, cativa copii nevazatori vor face o demonstratie de escaladă pentru publicul prezent la eveniment.

Detalii despre eveniment pe larg pe www.verticalstep.ro. 

La succesul acestui eveniment contribuie intr-o masura foarte mare si unicitatea salii  in care este organizat, unicitate care este data de dimensiunea sa pe “verticala”: sala are 15,5 m inaltime (cat un bloc cu 4 etaje) si 350 mp suprafata la sol, oferind cca. 700 mp de suprafata catarabila. Este prima sala din tara si singura la momentul actual care intruneste standardele de inaltime cerute de IFSC (Federatia Internationala de Escalada Sportiva) pentru organizarea de competitii internationale de escalada de tip cupe mondiale, campionate europene si balcanice. De la deschiderea sa in 2009, pana in prezent, Clubul sportiv Vertical Spirit i-a adus imbunatatiri permanente si a extins cu mult suprafata catarabila.  Rezultatele nu s-au lasat asteptate: in prezent numerosi copii, tineri, dar si persoane trecute de prima tinerete frecventand sala pentru a se antrena sau a se initia in tainele escaladei sportive.

De ce practica milioane de oameni escalada si zeci sau chiar sute de mii vin sa asiste la concursuri?

Pentru ca este un sport foarte spectaculos, incitant, probabil cel mai complex din cele practicate la ora actuala in lume.  Escalada s-a desprins din  alpinism prin anii 70. A devenit in timp un  sport de masa, practicat de milioane de oameni din intreaga lume, atat in cadru natural cat si in salile special amenajate. 
Escalada imbina fizicul - forta, mobilitate, suplete, cu psihicul - tenacitate, curaj, vointa, si cu mentalul, fiind un veritabil “sah pe verticala”. Practicarea escaladei implica concentrare mentala, ingeniozitate si imaginatie, capacitate de solutionare a problemelor, totul pe fondul unui exercitiu fizic complex. Este un sport care poate fi practicat la orice varsta, dezvoltand  totodata spiritul de aventura si incurajand calatoriile si petrecerea timpului liber in natura.
La nivel educational, datorita contributiei pozitive pe care o are in dezvoltarea copiilor, escalada a fost inclusa si in programele de invatamant ale multor gradinite, scoli, licee si universitati state precum: SUA, Franta, Anglia, Germania, Austria, Italia, Elvetia, Spania. Escalada indoor ofera posibilitatea de a-i incuraja pe elevi sa-si asume progresiv responsabilitatea pentru propriile decizii si sa descopere care le sunt punctele forte si slabiciunile, devenind un instrument pedagogic important. In plus, este o metoda de succes pentru a-i determina pe tineri sa schimbe televizorul sau computerul cu o activitate ce implica miscare si exercitiu fizic. 

SUZUKI, sponsorul principal al acestui eveniment impartaseste si sustine valorile practicantilor escaladei:
“Oricât de vertical este drumul, Suzuki conduce aventura! Când vine vorba despre spirit liber și curajul de a-ți depăși limitele, Suzuki este deschizător de drumuri. 
Vertical Step Marathon 2014 este un eveniment destinat celor pentru care aventura este un stil de viață. Iubită atât de cei care o practică cât și de publicul larg, escalada este mai mult decât un sport. Este un mod de exprimare a curajului ce reunește non-conformiștii din toate colțurile societății cu un singur lucru în comun: dorința de a-și depăși limitele si de a te simti liber. 
Suzuki îi strânge la un loc pe toți cei care prețuiesc momentele trăite intens și pentru care căutarea fericirii este un mod de viață.”