Publicat: 16 August, 2017 - 17:01

Cel mai mare muzician al României este omagiat, la 136 de ani de la naștere, prin programe speciale la TVR 3, pe tot parcursul zilei de sâmbătă, 19 august. Din 20 august, personalități ale căror vieți s-au împletit cu opera enesciană transmit 'Un gând despre Enescu'.

La 136 de ani de la nașterea celui mai mare și prolific compozitor al României, pe 19 august, Televiziunea Română îi dedică lui George Enescu o serie de programe din arhiva TVR, materiale rarissime — documente de mare valoare, filme artistice, concerte — care vor bucura publicul. Maratonul Enescu se va desfășura pe tot parcursul zilei de sâmbătă, la TVR 3, postul care, din 2 septembrie, va transmite în direct cele mai importante evenimente ale ediției a XXIII-a a Festivalului Internațional George Enescu, un adevărat brand de țară și un etalon al performanței culturale la cel mai înalt nivel.

Telespectatorii TVR 3 vor putea urmări, de la ora 10.00, documentarul Enesciana — Luceafarul muzicii românești. Filmul reflectă cele mai importante momente din viața compozitorului: primirea primei viori, anii de studiu și perioada componistică.

Filmul artistic Enesciana — Vox Maris, realizat pe muzica poemului 'Vox Maris' de George Enescu, începe la TVR 3 de la ora 12.55, iar la 14.00 poate fi urmărit documentarul în trei părți 'Plaiurile dorului'-—Casele lui George Enescu. Prima parte prezintă casele memoriale de la Liveni, Mihăileni, Dorohoi și Botoșani; locuințele de la Tescani și Sinaia le vizităm, în partea a doua a producției, de la ora 15.00, iar Palatul Cantacuzino din București, transformat în Muzeul Național 'George Enescu' — una dintre cele mai frumoase clădiri ale Capitalei — este reflectat în ultima parte a documentarului de la TVR 3, de la ora 15.37.

Momente-tezaur din edițiile anterioare ale Festivalului ce poartă numele marelui compozitor vedem tot pe 19 august, la TVR 3, sub titlul Bis Festival George Enescu. Astfel, la ora 16.30, ne bucurăm de Poloneza din opera ceaikovskiană 'Evgheni Oneghin', în interpretarea Royal Philharmonic Orchestra, dirijată de Andrew Litton. La 16.40, aceeași Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, ne încântă cu Nimrod din opusul 'Variațiunile Enigma', purtând semnătura lui Sir Edward Elgar. Iar de la 19.40, o revedem pe pianista Alexandra Dariescu interpretând Bacchanale din 'Suita Nr. 3' a lui Constantin Silvestri.

Filmul artistic Suita Sătească, realizat pe muzica celebrei 'Suite simfonice' de George Enescu poate fi urmărit, la TVR 3, de la ora 16.45, continuat, de la 17.25, cu filmul artistic Bucuriile Muzicii 'Enesciana'—Opus 11, realizat pe muzica 'Rapsodiilor romane 1 și 2', ale aceluiași George Enescu.

Istoria Operei Oedip o aflăm de la ora 18.00, tot la TVR 3. Compusă în perioada 1921 — 1931, tragedia lirică inspirată din lucrările lui Sofocle a fost dedicată de Enescu soției sale, Maruca. De altfel, opera a fost compusă chiar la conacul acesteia din Tescani, într-un pavilion de vară ridicat pe o colină artificială din pământ, în mijlocul pădurii.

Maratonul Enescu din 19 august continuă, la ora 19.00, cu 'Suita I pentru orchestră' a celui mai important muzician român, din Concertul Extraordinar Festivalul George Enescu 1995, sub bagheta unicului Yehudi Menuhin.

Ziua Enescu la TVR 3 se încheie cu una dintre edițiile de colecție ale Interviurilor Festivalului George Enescu, difuzată de la ora 20.00, în care Marius Constantinescu a avut-o ca parteneră de dialog pe violonista Janine Jansen. O creatoare a 'dansurilor ispititoare de culori și texturi', așa cum o descrie The New York Times, Janine Jansen este una dintre cele mai cunoscute și apreciate violoniste ale tinerei generații. Stilul ei, format dintr-o prezență captivantă și o subtilitate nemărginită a tonului și frazării, a plasat-o pe marile scene de spectacol, alături de orchestre ca Royal Concertgebouw Orchestra, Berliner Philharmoniker, London Symphony Orchestra, New York Philharmonic, Orchestra dell Accademia Nazionale di Santa Cecilia etc.

Începând de duminică, 20 august, până duminică, 27 august, la TVR 3 cunoaștem unele dintre marile personalități internaționale, ale căror vieți și cariere s-au întâlnit și — nu de puține ori — au fost influențate în mod semnificativ de opera marelui nostru compozitor. Un gând despre Enescu va veni, așadar, zilnic (de luni până vineri de la 15.50 și 21.50, respectiv sâmbătă și duminică la prânz și seara), sub forma unor scurte materiale video, de la Arthur Rubinstein, Yehudi Menuhin, Dmitri Shostakovich, Mihail Jora, Pablo Casals, David Oistrach, Tudor Arghezi și Cella Delavrancea.

În perioada 2-24 septembrie, ediția 2017 a Festivalului Internațional George Enescu va aduce la București și în alte șapte orașe din țară peste 3.000 dintre cei mai apreciați artiști străini și români ai momentului, în peste 80 de evenimente. Începând cu prima sa ediție, din anul 1958, Televiziunea Română este un partener de tradiție al Festivalului, ajungând în prezent să preia și transmită integral toate concertele acestuia. Magia există și anul acesta, la TVR 3, din pasiune pentru perfecțiune.