4 februarie 2023

Marcel Ciolacu: Demararea în 2022 a lucrărilor la Autostrada Moldovei îndeplinește visul focșănenilor de a se uni în sfârșit cu restul țării

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Discurs susținut de președintele PSD, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, cu prilejul sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române din data de 24 ianuarie 1859, la Focșani:

„Petre Țuțea spunea: „Eu n-am cerut să fiu român, am avut doar noroc.”
Stimate domnule prim-ministru, Înalt Preasfinția Voastră, stimați domni și doamne primari, stimate domnule președinte al Consiliului Județean, stimate domnule prefect, stimați domni miniștri, domnule ministru al Apărării – vrâncean de-al dumneavoastră –, stimați reprezentanți ai Armatei Române,
În urmă cu 164 de ani, aici, la Focșani, s-a scris primul paragraf al istoriei statului național unitar român, o istorie marcată de multe momente dificile, o istorie de-a lungul căreia noi, românii, de fiecare dată am demonstrat că doar uniți putem depăși orice obstacole, că doar împreună putem crea un viitor mai bun. Unirea Moldovei cu Țara Românească și apoi desființarea de facto a hotarului de aici, din această piață, au creat premizele României Mari. A fost un proces bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două principate care au mai avut nevoie și de o concretizare politică.
În prezent, suntem în etapa în care forma politică trebuie dublată de perseverență și de implicare fermă în economia regiunilor care moștenesc vechile principate. De aceea, demararea în 2022 a lucrărilor la Autostrada Moldovei îndeplinește visul focșănenilor de a se uni în sfârșit cu restul țării. În același timp, investiția va accelera dezvoltarea regiunii și va crește puterea economică a orașelor din această parte a țării, inclusiv a Focșaniului, pentru că doar prin unitate, solidaritate și proiecte comune suntem cu toții mai puternici. Doar așa vom reuși să trecem cu bine peste toate tulburările economice provocate de pandemia prin care am trecut și de războiul nedrept ce încă se poartă la granițele noastre.
La mulți ani și sper din tot sufletul ca împreună să transmitem acasă fiecare ce reprezintă această zi națională, să nu fim nevoiți acasă să le răspundem copiilor noștri, nepoților noștri, fraților și surorilor mai mici de ce a fost nevoie să huiduim într-o astfel de zi și sper ca un răspuns „Fiindcă așa ni s-a cerut de la partid” să fie uitat în viitorul României și să înțelegem rostul și privilegiul pe care-l avem de a fi astăzi în piață cu toții.
Vă mulțumesc mult și la mulți ani!”

Sursa foto CNAIR