29 septembrie 2022

Marcel Ciolacu: Poate o plafonare a pretului la alimentele de baza e mai corecta in aceasta perioada, categoric limitativ

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Transcriere a conferintei de presa susţinută de către preşedintele PSD, Marcel Ciolacu

Reporter: Vorbim de jaful facturilor. Scapa cine poate! Se cere demisia ministrului Energiei. Ati plecat in vacanta?
Marcel Ciolacu: Nu este vorba de plecat. Bineinteles ca sunt in România. Nu e timp sa ne certam in acest moment, nu e timp de conflicte politice, vrem sa venim cu solutii si cred ca aceste discutii la televizor subrezesc aceasta coalitie si implicit Guvernul României. Am pregatit un document cu toate masurile adoptate de toate statele europene in fata valului de scumpiri, nu numai in România exista aceasta criza. In România ne dam prea mult cu parerea si venim cu solutii prea putine. Exista solutii de sprijin, doar daca nu vrei sa le iei nu le pui in aplicare. Cea mai simpla e reducerea TVA atat la energie, cat si la gaze. Insistam ca aceasta masura sa vina de la 1 februarie, nu de la 1 aprilie. Nu sunt afectati doar consumatorii casnici, ci intreaga industrie. Ministrii PSD lucreaza la un document coerent, vor propune un mix de masuri cu aplicare simpla si rapida, inglobeaza si ceea ce Ciuca a anuntat.

Reporter: L-ati criticat pe Facebook, ca si pe Iohannis.
Marcel Ciolacu: Sunt convins ca pana duminica o sa avem sedinta de coalitie si o sa stabilim anumite masuri pe care prim-ministrul Ciuca sa le ia in agenda guvernamentala de săptămâna viitoare. Nu inventam apa calda, ne-am uitat atent ce au facut vecinii nostri in Ungaria si Polonia, dar si in Germania si Suedia, cu sprijin pentru consumatori. Etapa in care gasim justificari si cautam vinovati si iesim la TV sa spunem ca nu avem parghii, cand statul roman e actionar unic in vreo 12 companii energetice, este ceva prea mult. Am solicitat o convocare a CSAT de urgenta, caci suntem intr-o criza evidenta. Avem cadrul legislativ sa intervenim.

Reporter: Ati discutat cu partenerii dumneavoastră? ANRE nu si-a facut treaba.
Marcel Ciolacu: Eu am spus ca se impune o convocare a CSAT, acest lucru il face doar președintele României. In imprejurari exceptionale, precum situatii de criza, dezechilibru major intre cerere si oferta, Guvernul poate dispune masuri temporare. E normal sa se intervina in acest moment. Oamenii asteapta de la noi solutii, iar PSD va veni cu solutii. Poate se impune si un clawback pe energie, ca la medicamente, sa nu mai incurajam marirea pretului, cum a fost la Hidroelectrica, de s-a facut oferta cu 3300, caci pretul de productie e mult mai mic.

Reporter: Cereti demisia ministrului Energiei?
Marcel Ciolacu: Este o decizie pe care o discutam in coalitie cu prim-ministrul. Nu e atributul meu sa schimb, e al prim-ministrului. Dar la furnizori nu e suficient doar sa ii amendam, trebuie supraimpozitati daca incalca legea. Poate venim cu o formula de clawback ca sa descurajam aceasta specula pe pret.

Reporter: Puteti cere demisia ministrului.
Marcel Ciolacu: Vom avea discutia in coalitie si vom anunta ce decizie am luat, legat de situatie in integralitatea sa. Eu nu caut vinovati. O sa venim cu solutii si pe urma trebuie sa intre pe agenda guvernamentala si aplicate.

Reporter: Ati fost criticati ca ati votat aceasta lege.
Marcel Ciolacu: Legea trebuie sa fie mult mai simplu de pus in aplicare. Miza mare este si industria romaneasca, nu doar consumatorii casnici. Haideti sa vedem intreg tabloul.

Reporter: Legea nu functioneaza din cauza plafoanelor. A fost cazul unei bunici cu factura de 900 de lei, cu pensie de 1600 de lei.
Marcel Ciolacu: Este evident ca trebuie urmarita aplicarea legii. Nu o spun prima oara, nu pot sustine aceasta lege daca nu poate fi aplicata. Sa nu confundam buna intentie cu aplicarea legii. Trebuie sa fie cat mai simplu de aplicat, nu sa gasim un hatis cu avocatii furnizorilor ca legea sa nu poata fi aplicata. Dar e atributul executivului si a ministrului de resort.

Reporter: Cand va fi sedinta coalitiei?
Marcel Ciolacu: Nu am stabilit-o. Am discutat cu prim-ministrul si a ramas sa venim in urmatoarele zile sa venim cu toate masurile. Am facut draftul cu masurile luate in restul Europei. Oricum, sedinta de coalitie va avea loc si pana săptămâna viitoare va intra pe agenda Guvernului.

Reporter: Dumneavoastră ati primit factura marita?
Marcel Ciolacu: Am platit-o semnificativ de mult marita, dar nu e o problema la mine. Eu inca suport aceasta factura si nu pot sa ma plang. Nu sunt specialist si nu cred ca sunt in postura sa ma plang. Am facut calculul cat cheltui din salariu pe utilitati si deja procentul e semnificativ. E evident ca statul trebuie sa intervina.

Reporter: Vedem doar scandal in coalitie. TVA redus la alimente?
Marcel Ciolacu: Cred ca stim ca exista un TVA redus la alimente de 9%, poate 5% este posibil, ca si pentru energie si gaze, cu aplicare de la 1 februarie. Poate o plafonare a pretului la alimentele de baza e mai corecta in aceasta perioada, categoric limitativ. Exista si un acord european pe fiscalitate care interzice TVA 0%.

Reporter: Viktor Orban a facut asta.
Marcel Ciolacu: Ati vazut ca a venit si cu plafonarea la alimentele de baza. Tarile ies din regulile de baza cand au de-a face cu o astfel de criza. Președintele ar trebui sa convoace o sedinta a CSAT.

Reporter: De ce nu vorbiti cu președintele?
Marcel Ciolacu: O sa incercam sa avem aceasta comunicare, in normalitatea sa, prim-ministrul ar trebui sa stabileasca o eventuala sedinta a CSAT. Eu nu sunt membru CSAT.

Reporter: Aveti vreo estimare a Finantelor?
Marcel Ciolacu: Repet, nu imi place sa ne dam cu parerea. Prim-ministrul a vorbit cu ministrul Finantelor si au fost de acord cu reducerea TVA la energie. Vom vedea cat putem suporta, dar la ce imprumuturi am facut in ultimii doi ani nu putem lasa populatia si industria romaneasca sa intre intr-un colaps total. Il intreb pe Vilceanu, daca se opreste toata industria din cauza preturilor la energie pentru ca nu mai sunt competitive, ce se intampla cu România? Trebuie vazut tot tabloul si pe urma sa ne dam cu parerea.