3 decembrie 2021

Marcel Ciolacu: PSD nu poate negocia cu Partidul Național Liberal, deoarece PNL are o decizie în acest sens

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Declarații de presă susținute de președintele PSD, Marcel Ciolacu, la sediul PSD

Întrebare: În primul rând, să ne spuneți dacă Partidul Social Democrat este dispus să intre la guvernare într-un guvern condus de Nicolae Ciucă?
Marcel Ciolacu: În primul rând, cred că prioritățile românilor nu sunt nici criza politică pe care știm cine a provocat-o, au provocat-o cei de la USR și PNL. Cred că prioritățile rămân și facturile la energie, și gestionarea pandemiei. În acest moment, Partidul Social Democrat nu a avut negocieri de a intra la guvernare sau de a nu intra la guvernare. Singura discuție a fost una telefonică cu prim-ministrul desemnat, căruia i-am trimis cele zece priorități ale Partidului Social Democrat, eventual să le prindă în programul de guvernare, rămânând ca domnia-sa să ne transmită programul de guvernare pentru o perioadă cât mai scurtă. Nu avem în acest moment o discuție ca Partidul Social Democrat să intre la guvernare.

Întrebare: Dar nu excludeți?
Marcel Ciolacu: Nu am avut o astfel de discuție. Nu pot să mă exprim pe ceva despre care nici nu am discutat.

Întrebare: Dar intenția PSD care este?
Marcel Ciolacu: Păi dacă nu am avut nicio discuție, de unde să vă spun intenția?

Întrebare: Dacă nu va prelua cele zece măsuri, sunteți dispus să îl votați?
Marcel Ciolacu: Momentan, domnului prim-ministru desemnat i-am trimis cele zece măsuri. Așteptăm răspunsul domniei-sale.

Întrebare: Florin Cîțu spune că nu ar vrea un guvern format din PNL și PSD!
Marcel Ciolacu: Una dintre cele mai preferate emisiune ale mele era cea cu „Copiii spun lucruri trăsnite”. Se pare că și când ești om mare și când ai de-a face cu o Românie la răscruce, alții spun lucruri trăsnite! Ce vă pot spune cu exactitate e faptul că PSD nu poate negocia cu Partidul Național Liberal, deoarece PNL are o decizie în acest sens.

Întrebare: Poate negocia cu Nicolae Ciucă PSD?
Marcel Ciolacu: Partidul Social Democrat este obligat să stea de vorbă cu un prim-ministru desemnat, dacă trăim într-o țară normală și vedem că prioritățile românilor sunt cu totul și cu totul altele.

Întrebare: Care sunt șansele pe care le dați trecerii unui Guvern Ciucă, indiferent de formulă?
Marcel Ciolacu: Nu sunt cel în măsură să dau șanse, să nu dau șanse. Vom vedea! Am văzut un prim-ministru desemnat, pe domnul Cioloș, care a venit în Parlament fără să aibă chiar nicio șansă. Cred că România are nevoie de un guvern nu minoritar, ci de un guvern stabil, pentru toate crizele pe care le are de confruntat.

Întrebare: Cum arată acest guvern stabil?
Marcel Ciolacu: În cazul în care nu se poate creiona un guvern stabil, cred că cel mai bine este să ne întoarcem la români.

Întrebare: Dar cine să pregătească aceste alegeri?
Marcel Ciolacu: România a avut un singur guvern stabil, cel pe care și l-a dorit președintele Klaus Iohannis, cel de dreapta. Nu a dat șansa unui alt tip de guvern.

Întrebare: Cum ar trebui să arate acest guvern?
Marcel Ciolacu: Întrebați-l pe domnul Iohannis, cred că e cel mai în măsură să vă răspundă.

Întrebare: PSD când va lua decizia în privința unui guvern condus de Nicolae Ciucă?
Marcel Ciolacu: Am spus că avem nevoie de un guvern stabil. Momentan se vorbește de un guvern minoritar. Noi am spus că vorbim de un guvern până la 1 februarie, deja auzim că e un program de guvernare pe trei ani pe care nu l-am văzut. Haideți să ne trimită programul de guvernare, totuși!

Întrebare: Florin Cîțu dorește funcția de președinte al Senatului.
Marcel Ciolacu: Cred că v-am răspuns și ieri, pe mine personal nu mă interesează nicio funcție, nici la Cameră, nici la Senat, nici în Guvern, îmi este suficientă funcția de președinte al PSD.
Mulțumesc mult!