4 februarie 2023

Marcel Ciolacu: Tot uniți, să intrăm în Spațiul Schengen, tot uniți, să dezvoltăm economic toate regiunile țării

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Discurs susținut de președintele PSD, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, cu prilejul sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române din data de 24 ianuarie 1859, la Iași
Transcriere

Înalt Preasfinția Voastră, Prea Sfinția Voastră, domnule prim-ministru, doamnelor și domnilor,
În urmă cu 164 de ani, românii, popor și conducători, au scris primul paragraf al istoriei statului național unitar român, o istorie marcată de multe momente dificile, o istorie de-a lungul căreia de fiecare dată am demonstrat că doar uniți putem depăși orice obstacole, că doar împreună putem crea un viitor mai bun.
Acum 164 de ani, apropierea culturală și economică puternică între cele două principate a condus la unitate. Atunci, în 1859, unitate nu a însemnat doar că poporul să fie unit: unitatea a fost și între conducători. Personalități puternice cu viziuni proprii și convingeri diferite au reușit să se unească pentru un scop comun: Unirea Moldovei cu Țara Românească.
Unitatea a făcut diferența, unitatea a adus progresul. Când am fost uniți cu toții, popor și conducători, am făcut Mica Unire. Când am fost uniți, am făcut România Mare. Când am fost uniți, am scăpat de dictatură. Toți împreună, uniți, am reușit să ne găsim aliați de nădejde pentru a apăra securitatea țării, odată cu aderarea la NATO și la Uniunea Europeană. Unitatea este soluția, tot uniți, să intrăm în Spațiul Schengen, tot uniți, să dezvoltăm economic toate regiunile țării, împreună, urmărind aceleași obiective, tot uniți, să continuăm ceea ce am făcut în ultimul an la propriu, nu pe hârtie: unirea tuturor regiunilor țării prin autostrăzi. Doar împreună, cu aceleași obiective, putem continua să atragem mai multe fonduri europene. Tot împreună, putem crește economia românească.
Vă îndemn așadar să lăsăm deoparte tot ce ne desparte și, uniți, să ne urmărim cu perseverență obiectivele comune: creșterea economică și creșterea nivelului de trai al românilor.
La mulți ani, România! La mulți ani, români!

Sursa foto Facebook  Marcel Ciolacu