Publicat: 14 Februarie, 2020 - 09:53
Share

Romfilatelia vine în întâmpinarea pasionaţilor de ştiinţă, prin introducerea în circulaţie, marţi, 18 februarie a.c., a emisiunii de mărci poştale Universitatea Politehnica Timişoara, un secol de educaţie şi inovaţie.

Emisiunea de mărci poştale, ce conţine un timbru şi o coliţă dantelată, este dedicată aniversării Universităţii Politehnica Timişoara, care împlineşte, în acest an, un veac de la înfiinţare şi marchează Centenarul primei instituţii de învăţământ superior din vestul ţării.

Pe timbrul emisiunii, cu valoarea de 8,50 lei, este ilustrată clădirea actuală a Rectoratului Universităţii Politehnica Timişoara, alături de sigla instituţiei.

Coliţa dantelată a emisiunii, având timbrul cu valoarea nominală de 28,50 lei, prezintă o compoziţie grafică ce ilustrează parcursul istoric al instituţiei, astfel: pe timbrul coliţei este ilustrată imaginea Regelui Ferdinand I, alături de logo-ul aniversar al Universităţii Politehnica Timişoara, asociate imaginii Palatului Lloyd (la 1920), actualul sediu al Rectoratului Universităţii şi facsimilului Decretului de înfiinţare.

Palatul Lloyd a fost locul în care, în urmă cu 100 de ani, la 23-24 mai 1920, a fost organizată prima expoziţie filatelică din România Mare.

Marea Unire de la 1918 reînvie speranţele românilor bănăţeni privind realizarea dezideratului împlinirii unei meniri ştiinţifice şi economice, care să identifice cu adevărat interesul şi cerinţele majorităţii locuitorilor din Banat pentru înfiinţarea unei înalte şcoli politehnice.

Regele Ferdinand I semnează, la 11 noiembrie 1920, Decretul Lege privind înfiinţarea Şcoalei Politehnice" din Timişoara, răspunzând astfel doleanţelor românilor din Banat. Acestui monarh îi datorăm, de altfel, şi memorabila frază rostită câţiva ani mai târziu şi care, între timp, a devenit deviza universităţii: "Nu zidurile fac o şcoală, ci spiritul ce domneşte într-însa".

Încă de la înfiinţare, Universitatea Politehnica Timişoara a ţinut ridicată ştacheta calităţii actului educaţional care, dublată de o activitate de cercetare ştiinţifică la cel mai înalt nivel, a dat generaţii întregi de ingineri bine pregătiţi, specialişti în domeniul lor, care au dus în ţară şi peste hotare prestigiul Şcolii Politehnice.

În cea mai recentă clasificare Times Higher Education pentru domeniul Inginerie şi Tehnologie, Universitatea Politehnica Timişoara se află pe locul II în topul universităţilor din România şi pe locul I în cel al universităţilor tehnice. De asemenea, în clasificarea US News, Universitatea Politehnica Timişoara se află pe locul 573 în clasamentul mondial, din cele circa 9000 de universităţi care au în portofoliu programe de studii şi de cercetare din domeniul ingineriei, o contribuţie importantă la această poziţie având-o reputaţia la nivel regional (Europa, locul 33).

La 11 noiembrie 2019, când Politehnica timişoreană a intrat în anul 100 al existenţei sale, a fost sărbătorită performanţa, una dintre valorile care au stat mereu la baza activităţii sale şi care au dus-o la prestigiul de care se bucură astăzi pe plan local, naţional şi internaţional.

Pe plicul "prima zi" a emisiunii este ilustrată imaginea actuală a Bibliotecii Universităţii Politehnice Timişoara.

VIVAT, CRESCAT, FLOREAT, UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMIŞOARA!

Romfilatelia mulţumeste reprezentanţilor Universităţii Politehnica Timişoara pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Emisiunea de mărci poştale "Universitatea Politehnica Timişoara, un secol de educaţie şi inovaţie" va fi disponibilă începând de marţi, 18 februarie 2020, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de 1 plic prima zi, în coală de 32 timbre, minicoală de 5 timbre + 1 vinietă şi coliţă dantelată.