Publicat: 13 Iulie, 2014 - 15:03
Share

Consecventă misiunii sale de a promova monumente istorice și ecleziastice unice din țara noastră, Romfilatelia sărbătorește aniversarea a 375 de ani de la construcția Bisericii Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi din Iași, ce poartă hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, și realizează o emisiune de mărci poștale ce pune în valoare acest lăcaș de cult, unanim recunoscut și considerat o realizare tehnică și artistică de mare valoare. 

Aflată sub ocrotirea Sf. Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de aur, biserica a suferit de-a lungul timpului o serie de procese de restaurare, ce au transformat-o într-o veritabilă bijuterie artistică înscrisă în istorie ca o vatră de cultură și spiritualitate.

„Toată lumea este de acord în a spune că nici în Moldova, nici la cazaci, nu se află vreo biserică să o egaleze pe aceasta, nici prin ornamentație, nici prin frumusețe, căci ea uimește pe vizitator. Dumnezeu să o păstreze până la sfârșitul veacurilor!”, spunea Paul de Halep în timpul trecerii sale prin Iași, la puțin timp de la terminarea zidirii Trei Ierarhilor.

Alcătuită din două valori, emisiunea aniversară este intitulată Biserica Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi din Iași, 375 de ani și se înscrie în cadrul tematicii anuale Ziua Mărcii Poștale Românești.

Timbrul emisiunii cu valoarea nominală de 14,50 lei ilustrează clădirea Bisericii Sfinții Trei Ierarhi din Iași. 
Colița emisiunii se remarcă prin contur ștanțat și ilustrează pe manșetă pisania de la intrarea în Biserică, alături de un ornament în piatră, reprezentând stema Moldovei. Timbrul coliței cu valoarea nominală de 8,10 lei prezintă, de asemenea, clădirea Bisericii.

Cele două valori sunt completate de plicul prima zi, emisiunea fiind machetată în coală de 32 de timbre, minicoală de 8 timbre + 1 vinietă, carte maximă, coliță dantelată și o coliță specială cu elemente grafice în folio argint (în albumul filatelic).

Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 325 exemplare și echipat cu colița dantelată a emisiunii, numerotată cu roșu de la 001 la 325, având elemente grafice în folio argint, plicul „prima zi” și o carte maximă, echipate cu timbrul emisiunii și obliterate cu ștampila „prima zi” aplicată în clar în folio aur.

Începând cu ziua de marți, 15 iulie a.c., emisiunea de mărci poștale Ziua Mărcii Poștale Românești: 
Biserica Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi din Iași, 375 de ani va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Romfilatelia aduce respectuoase mulţumiri Înaltpreasfinţiei Sale Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.