28 mai 2022

Marea Britanie încheie noi acorduri de securitate cu Suedia și Finlanda

The Prime Minister Boris Johnson Portrait

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Biroul premierului britanic Boris Johnson a remarcat că aceste documente vor „crește nivelul de securitate în Europa”

Regatul Unit a semnat noi acorduri de securitate cu Suedia și Finlanda. Acest lucru se precizează într-o declarație publicată miercuri de biroul premierului britanic Boris Johnson.

„Susținem puternic și necondiționat Suedia și Finlanda, semnarea acestor declarații de securitate este un simbol al încrederii puternice între țări”, se arată în text. Se observă că aceste documente vor permite „creșterea nivelului de securitate în Europa” și că Regatul Unit va putea să-și sporească prezența militară în ambele state prin desfășurarea de echipamente și personal militar, precum și colaborarea mai strânsă în dezvoltarea noile tehnologii și colectarea de informații.

Se mai spune că aceste acorduri vor consolida cooperarea dintre Regatul Unit, Suedia și Finlanda în combaterea „amenințărilor tradiționale cu care se confruntă cele trei țări” și în confruntarea cu „noi provocări geopolitice, cum ar fi amenințările hibride și cibernetice”.

Acordul a fost anunțat în timpul vizitei lui Johnson la Stockholm, unde s-a întâlnit miercuri cu prim-ministrul suedez, Magdalena Andersson. Programul șefului guvernului britanic pentru 11 a inclus și o călătorie în Finlanda, unde a semnat un acord similar. Potrivit comentatorilor politici britanici, prin aceasta intenționează să demonstreze sprijinul Regatului Unit în problema apartenenței Suediei și Finlandei la NATO.

Potrivit lui Johnson, ultimele evoluții din Ucraina „forțează să se ia decizii dificile”. „Dar țările libere ar trebui să fie libere să ia astfel de decizii fără frică, influență sau amenințări cu represalii”, a spus el la o conferință de presă miercuri cu omologul său suedez.

Premierul a explicat că declarația Marii Britanii și a Suediei în domeniul securității presupune că Londra va oferi „asistență guvernului suedez în cazul unei cereri corespunzătoare”.
foto: wikipedia
Ciprian Pop