Publicat: 15 Mai, 2019 - 12:02
Share

Ambasada Marii Britanii şi Ambasada Canadei, cu sprijinul Centrului pentru Jurnalism Independent, au organizat săptămâna aceasta o întâlnire informală cu un grup de jurnalişti pentru a discuta situaţia libertăţii presei în România, ca parte a campaniei globale #DefendMediaFreedom iniţiate de guvernele din cele două ţări.

Ambasadorul britanic, Andrew Noble, şi ambasadorul canadian, Kevin Hamilton, au dezbătut împreună cu cei aproximativ 20 de participanţi teme precum jurnalismul independent, siguranţa şi profesionalizarea jurnaliştilor, educaţia în domeniul mass-media, dar şi accesul la informaţii de interes public şi provocările aduse de dezvoltarea rapidă a noilor tehnologii.

Cei doi diplomaţi au apreciat energia pozitivă şi deschiderea spre dialog a jurnaliştilor prezenţi la întâlnire şi au dezbătut soluţiile sugerate de aceştia pentru dezvoltarea proiectelor de presă independente din România, care să asigure o informare corectă şi echilibrată a publicului larg.

Libertatea presei este un fenomen în continuă schimbare, iar provocări există în foarte multe ţări, inclusiv în Marea Britanie, Canada şi România. Conform barometrului anual al libertăţii presei realizat de Reporteri fără frontiere, România ocupă poziţia 47, iar Marea Britanie locul 33, în timp ce alte state europene se confruntă cu situaţii mult mai dificile.

La nivel global, 2018 a fost anul cel mai violent pentru jurnalişti, în condiţiile în care peste 80 de reprezentanţi ai mass-media au fost ucişi în întreaga lume. În plus, jurnaliştii întâmpină provocări în creştere, inclusiv în afara zonelor de conflict şi ale celor controlate de forţe extremiste, precum creşterea intoleranţei la acoperirea mediatică independentă şi a ameninţării reprezentate de mişcările populiste, corupţie şi criminalitate.

* Marea Britanie şi Canada au demarat la începutul acestui an o campanie globală pe tema libertăţii presei, lansată în România de Ministrul de Externe britanic Jeremy Hunt, la începutul lunii februarie. Amal Clooney, avocata internaţională specializată în drepturile omului, a fost desemnată ambasadoare a acestei campanii.

* Un eveniment cheie în vederea promovării internaţionale a libertăţii presei va fi Conferinţa Globală la nivel înalt pentru libertatea mass media, din 10-11 iulie 2019, de la Londra, la care este invitată şi România. Conferinţa este găzduită de Ministrul britanic de externe Jeremy Hunt şi de omoloaga sa canadiană Chrystia Freeland.