Publicat: 4 Iulie, 2020 - 12:20
Share

  De peste 2 luni un imens scandal izbucnit în cadrul unei Obedienţe masonice din România produce emoţie în cadrul comunităţii masonice române, dar şi internaţionale, iar într-o manieră mai largă în societatea civilă din ţara noastră.

          Cu această ocazie, mass-media, jurnalişti sau diferite alte persoane vehiculează un număr de afirmaţii greşite, neadevăruri şi pentru a ne exprima în mod foarte deschis – minciuni. Aceste lucruri provin fie din marea ignoranţă privind lumea masonică, fie din rea-voinţă.

          Înainte de toate, această Obedienţă, în speţă Marea Lojă Naţională din România, este numai una din cele aproape 50 de Obedienţe masonice înscrise, conform legii, în tribunalele din fiecare regiune.

Nu există deci niciun aşa-zis “şef al Masoneriei româneşti” sau “şef al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat din România”. Fiecare Obedienţă masonică (o Obedienţă este o organizaţie care, conform legii, regrupează cel puţin 3 Loji – ateliere – de Fraţi sau de Surori Masoni) are propriul ei lider – Mare Maestru, care conduce gradele masonice 1, 2, 3 împreună cu un Mare Consiliu – iar în cazul în care are şi un Suprem Consiliu gradele de perfecţionare 4-33, un Suveran Mare Comandor care conduce aceste grade cu un Suprem Consiliu.

Deci, toate organizaţiile sunt libere şi independente şi toate afirmaţiile sforăitoare privind un “şef al Masoneriei româneşti” sunt nule şi neavenite. Între cele 50 de Obedienţe, cea mai veche este Marea Lojă Naţională Română, fondată în 1880. În 1937 Masoneria Română intră în adormire, iar după o scurtă perioadă (1944-1948) va fi definitiv interzisă de dictatura comunistă.

Între 1948-1993 Masoneria Română a fost prezentă prin Marea Lojă Naţională Română în exil primită frăţeşte de Marea Lojă a Franţei (Grande Loge de France), rue Puteaux, Paris. Ritul Scoţian Antic şi Acceptat, condus mai întâi de Jean PANGAL, iar ulterior de cel mai ilustru reprezentant al Masoneriei Române, Marcel SCHAPIRA (62 de ani de Masonerie, plecat la Orientul Etern în 2011) care a fost şi Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române, precum şi aceasta, au fost considerate singurele reprezentante în Lumea Liberă ale Masoneriei româneşti până la căderea dictaturii comuniste.

În 1993 Prea Ilustrul Frate Marcel SCHAPIRA, Suveran Mare Comandor Mare Maestru, a revenit la Bucureşti cu Marea Lojă Naţională Română şi Supremul Consiliu. În acelaşi timp s-a născut o nouă Obedienţă masonică sub patronajul Marelui Orient al Italiei: Marea Lojă Naţională din România. Nimeni nu contestă faptul că Masoneria Română a fost prezentă în exil şi tocmai pentru aceasta noua Obedienţă s-a numit Marea Lojă Naţională din România, căci Marea Lojă Naţională Română era singura depozitară al acestui ilustru nume. Documentele din arhivele Masoneriei Române confiscate de armata rusă în 1944 şi care au putut fi consultate acum arată clar denumirea de Marea Lojă Naţională Română, nicidecum Marea Lojă Naţională din România, care nu are nicio legătură cu Obedienţa noastră. Mai mult, denumirea de Marea Lojă Naţională Română, protejată de OSIM şi prelungită până în 2030 a fost depusă anterior celei pentru Marea Lojă Naţională din România.

Dorim de asemenea să demistificăm, să clarificăm o altă impostură a aşa-zisei Regularităţi a unei Obedienţe masonice. Regulile imuabile ale zidarilor liberi (Freemasons, Francmaçons) spun că membrii Masoneriei trebuie să fie oameni liberi şi de bune moravuri cu credinţă în Fiinţa Supremă – Marele Arhitect al Universului – Dumnezeu, Dieu, God, Iahve. A fi mason înseamnă să nu fii nici ateu stupid, nici libertin fără religie. Piatra de hotar deci a Masoneriei Regulare este credinţa în Dumnezeu, jurământul pe o Carte Sfântă (Biblia sau alta – conform majorităţii membrilor: evrei, budişti, hinduişti, şintoişti) în momentul iniţierii lor.

Începând cu 1877 Marele Orient al Franţei şi celelalte Obedienţe care l-au urmat au eliminat din Constituţia lor referinţa la Fiinţa Divină. Se poate deci considera că toate Obedienţele masonice (Mari Loji care au obligaţia credinţei în Fiinţa Divină) sunt Regulare şi lucrează conform pietrelor de hotar ale Masoneriei, iar cele care sunt ateiste nu ar mai fi Regulare.

Legat de aceasta, o altă impostură vehiculată de aşa-zisa “Mare Lojă Mamă a Lumii” – Marea Lojă Unită a Angliei (United Grand Lodge of England). Această Obedienţă creată pe 27 decembrie 1813 îşi arogă cu emfază titlul de “Mother Lodge of the World”. Însă primele Loji masonice speculative au apărut din 1599 în Scoţia, iar Marea Lojă a Londrei, lojă orăşenească, apărută în 1717, reprezintă numai o etapă în Masoneria speculativă deja existentă în Europa.

Între cei aproximativ 8 milioane de Masoni (bărbaţi şi femei) din lume, Lojile masonice care “recunosc” aşa-zisa autoritate a Marii Loji Unite a Angliei reprezintă mai puţin de 40%. Acelaşi lucru şi pentru cealaltă informaţie vehiculată: că Supremele Consilii de Ritul Scoţian Antic şi Acceptat ale Americii conduc Masoneria mondială; ele sunt numai o parte a organizaţiilor masonice răspândite pe toate continentele.

Nu dorim să ne amestecăm în scandalul care zguduie această Obedienţă masonică – Marea Lojă Naţională din România, însă considerăm că Masoneria este în primul rând o societate filosofică, iniţiatică, fidelă religiei (oricare ar fi ea), respectuoasă de regulile imuabile spirituale şi morale, în serviciul Patriei, de perfecţionare morală a membrilor (bărbaţi şi femei – căci Masoneria feminină este prezentă din cele mai vechi timpuri până astăzi în toate ţările din lume) şi nicidecum de îmbogăţire, de afacerism şi de comportamente asociale care nu au nicio legătură cu spiritul Masoneriei.

Suveranul Mare Comandor Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române 1880, General Bg. (r) Bartolomeu Constantin SĂVOIU, iniţiat în 1976 la Marea Lojă a Franţei (Grande Loge de France), membru al acestei prestigioase Obedienţe până în 2004 şi între 2004-2009 membru al Marii Loji Naţionale Franceze (Grande Loge Nationale Française), de unde a demisionat căci din 2008 fusese ales Mare Maestru al celei mai vechi Obedienţe româneşti, adresează tuturor Fraţilor care doresc, conform devizei Obedienţei noastre “Pro Deo et Patria” (Pentru Dumnezeu şi Patrie) îndemnul să fie fideli adevăratului Ideal Masonic şi invitaţia să ni se alăture pentru a construi o Românie Liberă, Independentă şi Fraternă!

Aşa să ne ajute Dumnezeu !

 

Marea Lojă Naţională Română 1880 (M.L.N.R. 1880)

Tag-uri Institutii: