Publicat: 13 Septembrie, 2017 - 11:03
Share
Nu este nevoie să ne mai aloce UE migranţi, că vin singuri pe Marea Neagră

Intervenție dificilă pe Marea Neagră Azi noapte, navele Poliției de Frontieră Române împreună cu o ambarcațiune civilă de pe platformele petroliere aflate în zonă au remorcat și escortat în Portul Midia ambarcațiunea RUYA 1, care plutea în derivă în apele Mării Negre și pe care se aflau peste 150 de persoane.

Pescadorul a fost adus în siguranță în port, în condiții de vreme nefavorabilă și mare de gradul 4-5, iar persoanele au fost debarcate. După evaluarea preliminară a stării de sănătate a acestora și acordarea de asistență medicală de specialitate, s-au derulat procedurile specifice în astfel de situații, constând în activități de triere și identificare a celor în cauză.

În total au fost identificate 157 de persoane, care au declarat că sunt cetățeni din Iran si Irak, 56 de copii și 101 adulți, care intenționau să ajungă în mod ilegal în țara noastră.

Polițiștii de frontieră continuă cercetările în acest caz, împreună cu reprezentanți ai I.J.J. Constanța, I.P.J. Constanța, I.S.U. Dobrogea și Serviciul pentru Imigrări Constanta, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

În data de 12.09.2017, polițiștii de frontieră din cadrul Sistemului Integrat de Supraveghere la Marea Neagră — SCOMAR au detectat o ambarcațiune suspectă în Marea Neagră, la aproximativ 32 mile marine Est Midia, care se îndrepta din apele internaționale spre cele teritoriale românești, țintă confirmată de un elicopter al Ministerului Apărării Naționale, ca fiind o ambarcațiune cu multe persoane la bord.

Imediat, Garda de Coastă a dispus de urgență efectuarea unei misiuni cu două nave de intervenție care s-au deplasat spre ambarcațiunea suspectă. Totodată, s-a solicitat sprijinul Marinei Militare care a participat cu o navă de intervenție aflată în zonă.

De asemenea, au fost informate, prin intermediul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, autoritățile de frontieră bulgare și turce.

Nava, care a plutit în derivă, a transmis prin sistemul radio mesaje de ajutor, vremea fiind nefavorabilă (vânt puternic, mare de gradul 5). Din datele comunicate, ambarcațiunea avea la bord mai multe persoane care se aflau în pericol.

Navele PFR au acționat conform procedurilor internaționale, prin inițierea unei acțiune de tip SAR, pentru a oferi sprijin și asistență navei aflate în pericol.

Pentru gestionarea evenimentului alături de Garda de Coastă au participat în sistem integrat și reprezentanți ai următoarelor instituții: Instituția Prefectului Județului Constanța, Inspectoratul de Poliției al Județului Constanța, Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța, Gruparea de Jandarmi Mobilă 'Tomis' Constanța, Inspectoratul pentru Situații de Urgență 'Dobrogea' Constanța, Inspectoratul General pentru Imigrări, Direcția de Sănătate Publică Constanța, Serviciul de Ambulanță Județean Constanța, Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, Autoritatea Navală Română — M.R.C.C și Consiliul Județean Constanța.

Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă

Agent principal de poliție

Ionela PASAT