Publicat: 21 Noiembrie, 2016 - 18:08
Share

Anul acesta campionatul mondial de Formula 1 se încheie la Abu Dhabi, titlul la piloți urmând a fi decis la finalul cursei. Pirelli aduce cele trei cele mai soft compoziții din gamă la Abu Dhabi: P Zero mov ultrasoft, P Zero Roșu supersoft si P Zero Galben soft. Compoziția ultrasoft este utilizată pentru prima dată de la Singapore, ceea ce reprezintă a cincea sa apariție anul acesta. 

CIRCUITUL DIN PUNCTUL DE VEDERE AL PNEURILOR:

Yas Marina are o foarte netedă suprafață asfaltică cu o mare varietate de viraje și viteze, precum și o vreme caldă de-a lungul întregului an, ceea ce face din această locație una tradițională pentru teste.
Deoarece circuitul este destul de variat, echipele tind să ruleze cu o apăsare medie a forței aerodinamice, un compromise pentru set-up.
Depășirile tind să fie destul de dificile pe Yas Marina, astfel că strategia poate ajuta la câștigarea pozițiilor pe pistă.
Suprafața netedă duce în general la un nivel redus de uzură și degradare.
Grand Prix-ul pornește după amiază la ora 17.00 și se încheie la lăsarea serii, ceea ce înseamnă că temperaturile tind să varieze de la start la sosire, uneori scăzând dramatic.
Tractiunea este un aspect cheie al comportamentului pneurilor în Abu Dhabi, la accelerarea la ieșirea din viraje.
La fel ca și în Brazilia, Yas Marina se derulează în sens anti-orar, ceea ce nu este tipic pentru restul sezonului.
CELE TREI COMPOZIȚII NOMINALIZATE: 

Galben soft: prezent la fiecare cursă, dar de data aceasta este compoziția cea mai dură dintre cele selectate.
Roșu supersoft:  utilizat și înainte la Abu Dhabi și la fel ca și soft, este obligatoriu pentru cursă.
Mov ultrasoft: acesta are avantajul vitezei, astfel că poate adăuga o variabilă interesantă strategiei.
CUM A FOST CU UN AN ÎN URMĂ:          

Nico Rosberg a câștigat cursa de 55 de tururi cu o strategia cu două opriri pentru Mercedes, pornind pe supersoft și oprind apoi pentru soft în tururile 10 și 31. Două opriri au reprezentat strategia cea mai popular.
Cea mai bună strategie alternativă: Sebastian Vettel a oprit de asemenea de două ori, dar cu două stinturi inițiale pe soft urmat de unul final pe supersoft. Această strategie i-a permis să urce de pe poziția a 15-a pe grilă pe locul 4.
PAUL HEMBERY, DIRECTORUL PIRELLI MOTORSPORT:                       

„Abu Dhabi este unul dintre circuitele pe care le cunoaștem cel mai bine, având aici un număr considerabil de teste, inclusiv cele recente pentru pneurile mai late 2017, pe care le derulăm începând din august. Noul element introdus în cursă anul acesta este pneul ultrasoft, care ar trebui să ofere o viteză superioară pe un circuit care reprezintă un test complet pentru pneuri. De fapt, toate compozițiile nominalizate anul acesta se potrivesc perfect la Abu Dhabi, deschizând un număr mare de posibilități diferite când vine vorba despre strategie. Deși atenția este către finalul de sezon 2016, privim déjà spre 2017, cu o prezentare media înainte de startul grand prix-ului și apoi cu un test cu toate cle etrei mașini modificate pentru pneurile 2017, marti după cursă.

CE ESTE NOU?

Abu Dhabi va reprezenta ultimul grand prix al actualei generații de mașini, înainte ca noile reguli 2017 să fie introduse și care vor crește viteza pe tur cu cinci secunde comparativ cu 2015
De asemenea, la fel ca și în cazul titlului la piloți în F1, atât GP2 cât și GP3 se vor clarifica în Abu Dhabi. Italianul Antonio Giovinazzi este în cursa pentru titlul GP2 în primul său sezon în această serie
Nico Rosberg și Lewis Hamilton au făcut exact aceeași selecție de pneuri pentru ultima confruntare. Cea mai agresivă alegere a făcut-o Nico Hulkenberg, cu 8 seturi de ultrasoft.
În aceeași seară cu ultimul test F1 din Abu Dhabi (29 noiembrie) se va lansa la Paris calendarul Pirelli 2017, realizat de fotograful german Peter Lindbergh.
ALTE LUCRURI CARE NE-AU ATRAS RECENT ATENȚIA:

Pirelli a furnizat pneurile atât pentru FIA GT cât și pentru F3 World Cup din cadrul faimosului Macau Grand Prix. Antonio Felix da Costa a câștigat cursa de Formula 3, în timp ce Laurens Vanthoor a triumfat în confurntarea GT.
A fost anunțat calendarul cu 10 etape al Campionatului European de Raliuri FIA 2017, Pirelli fiind confirmat încă odată furnizor exclusive de pneuri pentru serie Junior și o nouă etapă în Italia.