28 noiembrie 2021

Maria Grapini: Este nevoie de măsuri de control clare pentru a evita concentrarea banilor în marile companii, în detrimentul IMM-urilor!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Europarlamentarul Maria Grapini, intervenţie fermă în plenul PE: „Este nevoie de măsuri de control clare pentru a evita concentrarea banilor în marile companii, în detrimentul IMM-urilor!”

Europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, în calitate de Raportor al Parlamentului European pentru digitalizarea sistemului european de raportare, monitorizare şi audit, cere modificarea Regulamentului (UE, Euratom) 2018/1046, având ca scop promovarea transparenţei şi luarea unor măsuri de control clare pentru a evita concentrarea banilor în marile companii, în detrimentul IMM-urilor!

Concret, Raportul privind digitalizarea raportării, monitorizării şi auditului european conţine o propunere legislativă concretă ce vizează instituirea unui sistem electronic integrat şi interoperabil de informare şi monitorizare, cu accent pe cei care beneficiază, în cele din urmă, de finanţare din partea Uniunii.

Propunerea raportorului Maria Grapini, membru în grupul S&D, vizează dezvoltarea de către Comisia Europenă a unui astfel de sistem şi, în context, punerea acestuia la dispoziţia actorilor financiari şi a entităţilor responsabile cu execuţia bugetară.

Potrivit eurodeputatului Grapini, acest sistem ar asigura o mai mare eficienţă în ceea ce priveşte supravegherea beneficiarilor fondurilor Uniunii şi, prin urmare, ar contribui la prevenirea fraudei, la detectarea conflictelor de interese şi la promovarea unei transparenţe sporite în ceea ce priveşte beneficiarii finali.

Ferm angajată în direcţia unei raportări mai transparente a cheltuielilor UE, raportorul Maria Grapini, membru al Comisiei pentru control bugetar, a precizat, în cadrul intervenţiei sale în plenul PE, că în contextul în care astăzi avem peste 250 de sisteme diferite de raportare, control şi audit în statele membre ale UE, este crucială sincronizarea acestora şi existenţa unui sistem unic de raportare.

„Este foarte important să creştem transparenţa pentru că totul a plecat de la ideea de a cunoaşte beneficiarul final al fondurilor europene. În repetate rânduri, noi, Parlamentul European, am solicitat Comisiei Europene să ne spună care sunt primii 50 de beneficiari finali în privinţa tuturor fondurile europene, începând cu PAC, până la fondurile de dezvoltare regională. Şi nu s-a reuşit acest lucru!”, a punctat, în intervenţia sa, Maria Grapini, care a cerut, în context, Comisiei Europene să modifice Regulamentul şi să vină cu propuneri concrete „prin care putem afla cum se duc fondurile europene către beneficiarul final pentru că există acum, prin interpuşi, în toate statele membre, bani care merg şi se concentrează la anumite companii foarte mari şi, în acelaşi timp, văduvim IMM-urile”.

De asemenea, europarlamentarul umanist a menţionat faptul că a făcut, în acest sens, o precizare foarte clară care prevede că cel care deţine minim 15% dintr-o companie mare să se supună acestui control.

„Este de neînţeles de ce, atunci când OLAF descoperă la o companie că nu cheltuie cum trebuie banii europeni, respectiva companie nu este pusă, imediat, pe lista neagră şi să nu mai poată accesa fonduri europene. Cerem, astfel, Comisiei Europene să se gândească la acest lucru şi să găsească soluţii pentru modificarea Regulamentului pentru că, până la urmă, pentru noi şi pentru cetăţeni, este foarte importantă eficienţa cheltuirii banilor europeni şi nu vom reuşi să ştim acest lucru dacă nu există transparenţă”, a conchis Maria Grapini.

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini