17 octombrie 2021

Marian Cruşoveanu: Portul Constanţa NU va fi listat pe bursă!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La începutul lunii februarie au apărut mai multe ştiri referitoare la vânzarea de acţiuni ale companiilor de stat şi listarea unor pachete minoritare de acţiuni pe bursă, ca efect al abrogării prevederilor Legii 173/2020. În plan public, au fost vehiculate mai multe nume de companii la care statul român are acţiuni, printre care şi Portul Constanţa (C.N. Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa).

De când a apărut subiectul referitor la listarea pe bursă a portului Constanţa, am adresat întrebări, în calitate de deputat, atât reprezentanţilor companiei, cât şi ministrului Transporturilor, pentru a afla care este situaţia privind acest obiectiv strategic al României. Pentru judeţul Constanţa, acesta este un subiect important, mai ales că Portul reprezintă cea mai mare „uzină”. Atât din perspectivă economică, cât şi din perspectivă militară, Portul Constanţa are un rol strategic pentru România, de aceea o informare concretă ar fi mai mult decât binevenită pentru opinia publică. Am cerut precizări referitoare la abrogarea legii 173/2020, cu privire la Portul Constanţa (C.N. Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa) dacă se află pe lista Guvernului României în ceea ce priveşte vânzarea de acţiuni şi listarea pe bursă.

În urma întrebărilor adresate, am primit un răspuns oficial conform căruia, în momentul de faţă, nu există situaţia în care C.N. Administraţia Porturilor Maritime Constanţa S.A. să figureze pentru listarea la bursă. Prin acest răspuns, Ministerul Transporturilor combate toate subiectele false lansate de opoziţie; aşadar, portul rămâne în Constanţa, nu „pleacă” nicăieri, iar activitatea economică urmează să crească prin investiţiile masive pe care le va face coaliţia de guvernare. Având în vedere că este o puşculiţă economică extrem de importantă, subiectul privatizării portului este reîncălzit periodic, dar finalitatea este una clară: Portul Constanţa rămâne al României!

Marian Cruşoveanu
Deputat PNL Constanţa
Membru al Comisiei pentru Transporturi şi Infrastructură
28 aprilie 2021