Publicat: 14 Februarie, 2014 - 21:02
Share

Ministrul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice, Mariana Câmpeanu, a efectuat în perioada 12-14 februarie 2014 o vizită de lucru la Berlin, Germania, în contextul liberalizării complete a pieței muncii germane pentru lucrătorii români, la începutul acestui an.

Punctul central de pe agenda vizitei l-a constituit întâlnirea cu omologul german, Andrea Nahles, ministrul federal al muncii și afacerilor sociale. Întâlnirea a fost organizată în format trilateral, cu participarea ministrului muncii și politicilor sociale din Bulgaria, Hasan Ademov. Având în vedere tematica discuțiilor, la întalnire a participat și ministrul federal de interne, Thomas de Maiziere.

Mesajul unanim care a reieșit din cadrul discuțiilor ministrilor este acela ca libera circulație a lucrătorilor în cadrul UE este deosebit de importantă pentru redresarea și creșterea competitivității economiilor statelor membre, în special în contextul crizei economice.

De asemenea, din discuții a reieșit că mobilitatea lucrătorilor în cadrul UE reprezintă o oportunitate pentru statele membre, iar cooperarea între acestea poate să conducă la identificarea unor soluții viabile la provocările care pot să apară pe piețele muncii din aceste state.

Ministrul român a subliniat faptul că cea mai mare importanță trebuie acordată protecției lucrătorilor și combaterii muncii fără forme legale. Mariana Campeanu a salutat, de asemenea, inițiativa cancelarului Angela Merkel de a introduce salariul minim în Germania, acest lucru fiind o garanție a faptului că lucrătorii români care vin în căutarea unui loc de muncă nu vor fi exploatați. În contextul în care vor fi condiții egale de angajare, primordiale vor fi experiența și pregătirea profesională, ceea ce va contribui la creșterea economică a Germaniei.

Reuniunea a fost urmată de o conferință de presă cu participarea celor patru miniștri, unde au fost prezentate rezultatele discuțiilor și perspectivele de cooperare pentru viitor.

În cadrul vizitei, ministru muncii a luat parte în calitate de vorbitor principal, alături de omologul bulgar, Hasan Ademov și Jorg Asmussen, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii și Afacerilor Sociale, la o dezbatere privind liberalizarea pieței germane a muncii pentru lucrătorii români și bulgari, organizată de către Fundația Friedrich Ebert. La dezbatere a fost present și reprezentantul Comisiei Europeane.

Ca și în cadrul tuturor întâlnirilor avute de ministrul român la Berlin, toți participanții au subliniat faptul că libera circulație este un drept fundamental european care nu poate fi pus în discuție.

Ministrul român a prezentat măsurile luate pentru protecția lucrătorilor români aflați în alte state membre, respectiv dezvoltarea unei colaborări instituționale care să permită un schimb de informații și de bune practici în beneficiul lucrătorilor, dar și informarea acestora cu privire la condițiile de viață și de muncă din toate statele membre.

Ulterior dezbaterii, ministru muncii a acordat un interviu postului de televiziune RTL cu privire la tematica liberalizării pieței germane a muncii pentru lucrătorii romani și protecției drepturilor acestora.

Ministrul roman s-a întâlnit și cu ministrul de stat pentru migrație, refugiați și integrare, doamna Aydan Ozguz. Partea germană a subliniat cu acest prilej că lucrătorii români sunt integrați în societate și contribuie la creșterea economică a Germaniei. Pentru problematica romă, s-a subliniat importanța cooperarii bilaterale, a schimbului de bune practici, inclusiv în ceea ce privește utilizarea experienței Germaniei în accesarea fondurilor europene pentru incluziunea socială a persoanelor defavorizate.

Având în vedere preocuparea pentru protecția lucrătorilor români aflați pe piața muncii din Germania, ministrul român a avut de asemenea o întrevedere cu Anelie Buntenbach, membră a conducerii Sindicatelor Germane.

Este de menționat faptul că în data de 19 februarie 2014 va avea loc la București lansarea unui ghid de informare a lucrătorilor români în Germania "Ești informat, ești protejat", elaborat de Sindicatele Germane (DGB) și Fundația Friedrich Ebert, cu participarea ministrului Mariana Câmpeanu.

În marja vizitei, ministrul român a avut o întalnire cu Stephen Articus, președintele Asociației Orașelor Germane (AOG), în continuarea vizitei efectuate de o delegație AOG în luna ianuarie a.c. la București.

Cu acest prilej s-a agreat continuarea eforturilor pentru identificarea celor mai bune metode de colaborare și sprijin din partea părții germane pentru autoritățile locale din Romania în eforturile acestora de incluziune socială a persoanelor defavorizate, inclusiv prin accesarea de fonduri europene.