25 aprilie 2024

Maricel Popa: A trecut vremea podurilor cu flori. Social-democrații ieșeni sprijină proiectele comune concrete cu Republica Moldova

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Senatorul Maricel Popa: A trecut vremea podurilor cu flori. Social-democrații ieșeni sprijină proiectele comune concrete cu Republica Moldova, nu vorbele frumos meșteșugite!

Republica Moldova a depus ieri cererea de aderare la Uniunea Europeană. Parcursul pro-european din ultimii ani și susținerea necondiționată a românilor a determinat autoritățile din Republica Moldova să mai facă un mare pas înainte spre democrație, libertate, drepturi fundamentale, stabilitate și prosperitate.
Frații noștri de peste Prut urmează parcursul consecvent al României, început în 1995 și finalizat la 1 ianuarie 2007, când țara noastră a devenit membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, iar acum contribuie activ la consolidarea și întărirea mecanismului european.
Social-democrații ieșeni își arată susținerea necondiționată față de acest demers care va consolida relațiile de prietenie și colaborare dintre județul Iași și comunitățile din Republica Moldova. De asemenea, va contribui semnificativ la întărirea securității și siguranței granițelor în zona de est a Europei.
„Am primit cu bucurie intenția Republicii Moldova de a adera la structurile europene. Apreciez și susținerea arătată de toți factorii politici și administrativi din România. Cu toate acestea nu este suficient să postăm un simplu mesaj de susținere pe facebook, într-o declarație politică sau printr-un comunicat de presă. Vremea podurilor cu flori a cam trecut. Social-democrații ieșeni sprijină proiectele comune concrete cu Republica Moldova, nu vorbele frumos meșteșugite!
Consider că pentru a demonstra cu adevărat susținere față de frații noștri de peste Prut și până la integrarea oficială la Uniunea Europeană putem face împreună câteva lucruri care să grăbească acest proces. Mă refer la o serie de proiecte importante pentru ambele țări:
1. Construirea podului de peste Prut de la Ungheni;
2. Construirea unei șosele rapide între Chișinău și Iași care să facă legătura cu viitoarea autostradă spre Ardeal;
3. Extinderea rețelelor de apă potabilă;
4. Parteneriatul pentru independența energetică a Republicii Moldova;
5. Sistemul integrat pentru medicina de urgență.
Sunt convins că și de acum încolo autoritățile române vor fi aproape de frații noștri de peste Prut și vor pune la dispoziție toată priceperea noastră acumulată în cei mai bine de 15 ani de când România a devenit membru al structurilor europene. În curând vom putea vorbi și în Republica Moldova despre oportunități de modernizare și dezvoltare prin fonduri europene, reforme masive în educație, sistemul medical, infrastructura rutieră, digitalizare, mediu și alte domenii care asigură îmbunătățirea vieții de zi cu zi a moldovenilor.
De asemenea, prin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană vor fi evitate situații dramatice cauzate de conflicte armate, așa cum se întâmplă acum în Ucraina.” a declarat senatorul Maricel Popa, președintele PSD Iași.

Departamentul de comunicare al PSD Iași