24 ianuarie 2022

Maricel Popa: Liberalizarea pieţei de energie a fost în mod cert o decizie greşită care afectează acum milioane de români şi zeci de mii de companii!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Senatorul Maricel Popa, preşedintele PSD Iaşi: Liberalizarea pieţei de energie a fost în mod cert o decizie greşită care afectează acum milioane de români şi zeci de mii de companii!

Primele facturi la energie primite de români la începutul acestui an au generat deja nemulţumiri majore. Senatorul ieşean spune că legea cu privire la liberalizarea preţurilor la energia electrică creează situaţii aberante, iar procedura de plafonare a preţurilor are nevoie de ajustări în sensul de a crea o formă simplificată, mai uşor de înţeles şi de aplicat pentru toţi. De asemenea, Maricel Popa cere sancţiuni drastice pentru furnizorii care nu respectă nivelul de plafonare şi compensare impus de lege.

„Iată că se dovedeşte din nou că PSD a avut dreptate când avertiza asupra riscurilor aduse de o liberalizare necontrolată a pieţei energiei. În acest moment s-a ajuns la situaţia aberantă ca preţurile de pe piaţa concurenţială să fie mai mari decât cel al serviciului universal. Cei care fac acum noi contracte de furnizare a energiei (electricitate sau gaz) vor plăti mai mult, în loc să plătească mai puţin. Nu este posibil. Unde vom ajunge în această situaţie? Lucrurile trebuie remediate cât mai curând. S-a constatat că există furnizori şi distribuitori care nu aplică plafonarea şi compensarea impuse de lege. Cer sancţionarea lor drastică! Şi aşa facturile la energie sunt exagerat de mari, conform legii promovate de guvernarea de dreapta. De asemenea, se impune de îndată o ajustare a legislaţiei în sensul de a crea proceduri mai simple şi mai uşor de înţeles pentru toată lumea. Propunerea PSD ar fi ca persoanele cu venituri şi pensii mici să primească un voucher lunar, a cărui contravaloare să compenseze cât mai mult din majorarea facturii. Aceasta ar fi cea mai eficientă modalitate de sprijin. Omul ar şti clar cât primeşte de la stat şi cu cât ar mai trebui să contribuie pentru plata energiei consumate” a declarat Maricel Popa, şeful PSD Iaşi.

Senatorul Maricel Popa face, totodată, un apel către toţi ieşenii care au constatat că pe facturile primite nu se regăsesc plafonările şi compensările legale sau preţul nu se încadrează în normativele legale să îl contacteze la următoarea adresă de e-mail: maricel.popa@senat.ro, pentru a sesiza mai departe instituţiile de reglementare abilitate în vederea remedierii acestor probleme.

„Nu este normal ceea ce se întâmplă. Lucrurile par să fi scăpat de sub control şi trebuie corectate imediat. Primesc din ce în ce mai multe semnale negative cu privire la corectitudinea facturilor emise de furnizorii de energie. Din acest motiv, îi rog pe ieşenii care au constatat că în facturile lor nu se regăsesc cumpensările legale sau preţul nu respectă normativele prevăzute de lege să mă contacteze pentru a transmite imediat sesizări instituţiilor de reglementare abilitate şi să putem rezolva aceste probleme” a declarat Maricel Popa, şeful PSD Iaşi.