Publicat: 27 Martie, 2015 - 13:11
Share

Maricel Popa, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, a participat la reuniunea informală a miniştrilor europeni ai comerţului în cadrul Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene – secţiunea Comerţ ce a avut loc la Riga, Letonia, în perioada 24-25 martie 2015.

Agenda reuniunii, prezidată de Edgars Rinkēvičs, ministrul afacerilor externe al Letoniei, a inclus: 

·         Evaluarea situaţiei în plan multilateral – Organizaţia Mondială a Comerţului, Runda de Dezvoltare de la Doha;

·         Evaluarea situaţiei până la acest moment pe dosarul Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii între UE şi SUA (TTIP);

·         Beneficii actuale potenţiale ale politicii europene pentru comerţ şi investiţii – discuţii pe marginea unei note întocmite de Comisia Europeană;

·         Alte subiecte (AOB) – stadiul actual al negocierilor cu Vietnam şi Japonia pentru încheierea de acorduri de comerţ liber.

La reuniunea miniştrilor europeni ai comerţului au participat miniştrii comerţului din statele membre ale UE, precum şi Comisarul European al Comerţului, Cecilia Malmström.

Participanții şi-au exprimat sprijinul politic pentru continuarea agendei post-Bali, care va contribui la încheierea cu succes a Rundei de Dezvoltare de la Doha din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), demnitarul român menționând, în context că „România este un susţinător consecvent al sistemului comercial multilateral şi al principiilor care guvernează comerţul internaţional, iar agenda post-Bali trebuie construită astfel încât să permită finalizarea cu succes a rundei Doha, respectiv să ia în considerare aşteptările tuturor Membrilor”.

A fost subliniat rolul activ pe care UE îl are în identificarea soluţiilor şi convergenţa opiniilor membrilor OMC, ministrul Edgars Rinkēvičs precizând că pe parcursul Preşedinţiei letone a  Consiliului UE, țara sa va depune toate eforturile pentru încheierea negocierilor comerciale multilaterale din Runda de la Doha. De asemenea, a dat asigurări privind sprijinul pe care UE îl acordă directorului general al OMC în vederea găsirii unor soluţii pentru temele aflate în negociere.

În context, miniştrii comerţului din cele 28 de state membre au discutat aspecte legate de strategia europeană privind investiţiile, iar opiniile şi propunerile exprimate vor constitui baza Comunicatului Comisiei privind strategia de comerţ şi investiţii a UE pe care Comisia Europeană o va pregăti în a doua parte a acestui an. Participanţii au arătat, de asemenea, că politica comercială ar trebui abordată într-un context mai larg, ţinând cont de relaţia dintre comerţ şi dezvoltare, drepturile omului, dreptul la muncă şi dezvoltarea durabilă.

A fost subliniată necesitatea informării opiniei publice asupra beneficiilor economice aduse de comerţul mondial, în context, secretarul de stat Maricel Popa apreciind importanţa comerţului şi investiţiilor pentru economiile europene, într-un mediu internaţional de afaceri din ce în ce mai concurenţial. Cu această ocazie, comisarul Malmström a prezentat Consiliului progresele făcute şi perspectivele în negocierile privind acordurile comerciale între UE şi Japonia şi între UE şi Vietnam.

O altă temă a reuniunii s-a referit la evoluţia negocierilor din cadrul Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii între UE şi SUA (TTIP), Maricel Popa precizand, în context, că: „pentru România TTIP rămâne o prioritate, iar obţinerea unui acord ambiţios înseamnă oportunităţi de stimulare a ocupării forţei de muncă şi de creştere economică, atât în UE cât şi în SUA”.

Comisarul Malmström a informat miniştrii asupra discuţiilor pe care le-a purtat cu Michael Froman, reprezentantul SUA pe probleme de comerţ, referitor la soluţii posibile pentru îmbunătăţirea sistemului de protejare a investiţiilor. Miniştrii europeni au fost de acord cu necesitatea ameliorării acestui sistem, dar cu păstrarea dreptului statelor membre ale UE de a legifera în domenii de interes general. 

Totodată, miniştrii au apreciat realizările Comisiei în ceea ce priveşte transparenţa, conştientizarea şi risipirea miturilor legate de negocierile în cadrul TTIP, discuţiile pe acest subiect urmând să continue la reuniunea formală a Consiliului Afacerilor Externe  pe probleme de comerţ de la Bruxelles din data de 7 mai 2015.