23 iulie 2021

Marilen Pirtea: Mediul de afaceri îşi doreşte condiţii de impozitare mai realiste

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„În aceste zile, titlurile de presă fac trimitere la faptul că datoriile acumulate către ANAF din partea mediului de afaceri, în ultimul an, se ridică la peste 18 miliarde de lei, sumă neîncasată la bugetul de stat. Vedem semnale prin care ANAF planifică acţiuni de recuperare a acestor datorii, legitime, cu siguranţă. Fără a căuta să justificăm datoriile, merită să înţelegem şi poziţia mediului de afaceri, care susţine că recuperarea acestei imense sume datorate statului acum, în plină criză pandemică, la debutul celui de-al doilea an de restricţii, poate fi o strategie greşită, care poate conduce la un reflux economic nedorit”, remarcă deputatul PNL Marilen Gabriel Pirtea.

„Dialogul şi propunerile pe care le avem alături de oamenii de afaceri, managerii şi antreprenorii din Timişoara arată că la acest început de an este imperios necesar să fim extrem de precauţi cu impozitarea afacerilor. Efectele pandemiei din 2020 seamănă cu un cataclism economic prin consecinţele deosebit de ample pe care le poate produce, culminând cu o contracţie economică mai gravă decât cea din timpul crizei de acum zece ani. Unul dintre exemplele date de antreprenorii timişoreni se referă la impozitarea spaţiilor cu altă destinaţie, deţinute de persoanele juridice.

În cazul impozitelor aplicate acestor patrimonii, legislaţia locală a taxelor şi impozitelor din Timişoara a ridicat plafonul de impozitare, prin decizie a Consiliului Local, până la limita superioară stabilită prin legislaţia fiscală naţională. Astfel, în Timişoara se impozitează clădirile aparţinând firmelor cu un procent de 1,3% din valoarea clădirii, la care se mai adaugă o majorare limită permisă de lege, de 50%, conducând la un procent total de impozitare anuală de 1,95% din valoarea clădirilor. Acest procent, cel mai mare din ţară, este disproporţionat, dezechilibrat în raport cu capacitatea reală de acum a companiilor, la începutul celui de-al doilea an de pandemie”, arată deputatul liberal.

„Mai mult, raportarea acestui procent de impozitare se realizează la o valoare a inventarului patrimonial ce trebuie reactualizat o dată la cinci ani, prin obligaţie legală, procedeu care contravine unei modalităţi fireşti de impozitare, prin care procentul de impunere aplicat ar trebui să vizeze doar valoarea neamortizată a clădirilor, nu o valoare totală majorată. După cum se ştie, conform normativelor în vigoare, valoarea unei clădiri se amortizează în 50 de ani, fiind firesc ca, în fiecare nou an de impozitare a valorii clădirii, procentul de impozitare să se aplice unei valori mai mici, reduse cu încă o fracţie anuală de 1/50 din valoarea iniţială a clădirii.

Conform legii în vigoare, logica impozitării ajunge să fie inversată şi să ia în considerare o bază de impozitare tot mai mare, o dată la cinci ani, prin reevaluarea valorii patrimoniilor. Din păcate, reactualizarea valorii de impozitare a clădirilor, la fiecare cinci ani, conduce la o creştere a bazei nete de impozitare (spre exemplu, în 2021, reevaluarea poate determina o creştere a valorii de inventar cu până la 20% din valoarea iniţială a patrimoniului imobiliar vizat, datorită creşterilor costului forţei de muncă şi a costului materiilor prime, incluse în costurile care determină valoarea edificării unui imobil). Şi pentru această prevedere fiscală dezbaterile propuse de oamenii de afaceri sunt în plină desfăşurare, subliniind că formula de calcul a bazei de impozitare este inechitabilă, în actuala procedură de reevaluare a valorii de inventar, o dată la cinci ani”, subliniază Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiş.

„În plus, pe lângă primele două argumente, antreprenorii timişoreni mai amintesc, cu referire la acelaşi subiect, faptul că legislaţia actuală prevede o „amendă” disproporţionată pentru neîndeplinirea (cu sau fără intenţie) a obligaţiei de reevaluare a valorii de inventar în cazul patrimoniilor imobiliare ale societăţilor comerciale, procentul de obligaţie în cazul acesta fiind fix, de 5% din valoarea de inventar. Pe lângă un plafon extrem de mare al impozitului pe clădiri (1,95% din valoarea de inventar, la Timişoara), pe lângă o valoare tot mai mare a bazei de calcul pentru determinarea acestui procent (rezultată din reevaluare), această obligaţie de tip „amendă”, aplicată în cazul neîndeplinirii la termen (o dată la cinci ani) a obligaţiei de reevaluare a valorii de inventar a clădirilor, poate duce chiar la falimentarea societăţilor, într-un an de criză pandemică”, observă deputatul Marilen Pirtea.

„Soluţia firească, realistă, echilibrată în raport cu tendinţa de vertiginoasă scădere economică din ultimul an, prin care pot fi prevenite consecinţele negative ale unor măsuri fiscale insuportabile pentru firme, este aceea de a amâna datoriile acestor societăţi, în privinţa impozitării clădirilor pe care le deţin, până la revenirea economică post-pandemie, poate chiar prin prelungirea perioadei de amânare cu unul sau doi ani după momentul în care criza pandemică se va fi încheiat oficial”, conchide deputatul PNL Marilen Pirtea.