25 iunie 2022

Marilen Pirtea: Moneda naţională şi sistemul bancar sunt sigure şi puternice

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Panica este defavorabilă unui comportament financiar raţional.

Moneda naţională şi sistemul bancar sunt sigure şi puternice

Comunicat de presă – 10 martie 2022

„Volatilitatea pieţelor financiare şi a preţurilor la energie favorizează apariţia deciziilor şi efectelor emoţionale cu privire la economiile populaţiei, panica fiind defavorabilă unui comportament financiar raţional. În ultimele zile au apărut fenomene de aglomerare a clienţilor la casele de schimb valutar, pentru cumpărarea de Euro, în timp ce se constată o tendinţă cu motivaţie subiectivă de retragere a economiilor din bănci. Acest context nu face decât să conducă la tentative de a specula dinamica de curs valutar la casele de schimb. Deciziile raţionale sunt mai importante ca oricând în aceste zile, mai ales pentru familii care deţin mici economii, pentru a nu cădea în plasa cursurilor de schimb speculative”, subliniază deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea.

„Este de înţeles faptul că reacţia publică faţă de conflictul din Ucraina cuprinde îngrijorare, un acest fenomen care se traduce prin comportamente economice cu tendinţe subiective, precum este şi cererea crescută de Euro la casele de schimb, sau retragerea depozitelor în Lei din conturi. La fel s-a întâmplat şi cu cererea de combustibil pentru autoturisme, în benzinării, care în a doua parte a zilei de ieri a generat aglomerări uriaşe de clienţi cu maşini, din cauze subiective determinate de un fenomen de contagiune emoţională, fără motivaţii reale. Chiar dacă preţul petrolului a scăzut ieri pe pieţele internaţionale, reacţiile subiective ale cumpărătorilor de benzină sau motorină, venite în aşteptarea unei ipotetice explozii a preţurilor la combustibili, au produs la un efect de panică şi formarea de coloane kilometrice cu maşini care aşteptau să alimenteze cu combustibili”, arată deputatul liberal.

„Deciziile de retragere a depozitelor în lei din bănci, de transformare a lichidităţilor în Euro, ori blocarea sumelor cash în afara circuitului bancar, apar pe un fond de stres emoţional, de panică şi frică faţă de o evoluţie imprevizibilă a pieţei financiare, când persoanele fizice încep să-şi refugieze economiile disponibile în valute considerate mai stabile. Cu toate acestea, stabilitatea monedei naţionale nu poate fi pusă sub semnul întrebării, trebuie să o spunem în mod explicit. În plus, opţiunea pentru deţinerea de sume cash nu este viabilă pe termen mediu şi lung, pentru că riscurile sunt mari. De aceea, specialiştii în economie recomandă calmul şi raţiunea, în defavoarea panicii şi a comportamentelor pripite, ca şi menţinerea depozitelor în Lei, pentru că sistemul bancar şi moneda românească sunt sigure şi puternice, în ciuda unor presiuni curente inflaţioniste, accentuate de pieţele internaţionale”, conchide deputatul PNL Marilen Gabriel Pirtea.

Comunicat de presă – deputat PNL Marilen Pirtea