Publicat: 28 Septembrie, 2017 - 10:04
Impresii de călătorie prin Seul

Joi, 28 septmbrie, de la ora 14,30, restaurantul SEOUL (st. Mircea Zorileanu 89) este gazda lansării ultimului volum scris de reputata realizatoare TV Marina Almășan. Evenimentul se va bucura de prezența ambasadorului Coreei de Sud,  ES Kim Eun-joong, a criticului literar Alex Ștefănescu și a jurnaliștilor Alice Năstase și Mircea Radu.. La fel ca la precedentele sale volume autoarea a apelat la jurnalistul și caricaturistul Octavian Andronic (ANDO) pentru o copertă de succes, dar și pentru prefața pe care o reproducem în continuare:

 

Împărtășania Marinei

De-a lungul colaborării noastre, este prima carte a Marinei pe care nu mi-a mai cerut să i-o ilustrez. Și poate că, dacă nu aș fi trecut, la rândul meu, prin locurile pe care le-a străbătut și ea de data aceasta, mi-aș fi pus niște întrebări. Nu mi le pun pentru că am înțeles cum stă chestiunea cu coreenii aceștia cărora li se mai spune și „de  sud”. Coreea nu este o (parte de) țară amuzantă. Și nici cei care o populează. Sunt, mai degrabă, niște oameni serioși cărora le arde mult de treabă și mai deloc de de glume. Ca altora. „Striviți” între doi mega-vecini extrem de determinați - japonezii și chinezii - coreenii au fost nevoiți să supraviețuiască și să prospere fiind mai harnici și mai creativi și decât unii, și decât alții.Nu degeaba au ei o vorbă care atunci când se referă la cineva fără prea mare dor de muncă spun: „leneș ca un japonez!”. Este, bineînțeles, o metaforă pentru că, după cum bine știm, japonezii nu sunt deloc leneși. Vă imaginați cum sunt însă acesști coreeni care au reușit să se cocoațe pe merit spre vârful piramidei celor mai puternice (economic) țări ale lumii (puterea cealaltă au lăsat-o fraților din Nord).
Marina, deci, a intuit că nu voi avea prea mult spor în a găsi niște definiții grafice amuzante și s-a mulțumit cu o copertă care speră(m) să contribuie la buna vânzare a cărții. Pentru că ea, autoarea, nu scrie doar de dragul de a scrie. Vrea, firesc, ca ceea ce așterne pe hârtie să ajungă la alții. Dealtfel, o definiție pe care i-aș da-o după toți acești ani în care profesia de jurnaliști ne-a plasat în aceeași barcă, este că principala ei calitate este ÎMPĂRTĂȘIREA. Nicidecum în sens mistic, dar pe aproape. Ceea ce vede și înțelege, simte că trebuie împărtășit celorlalți - indiferent câți vor fi aceștia. Iar dacă este să mă iau după cifrele audiențelot pe care le are de când face televiziune (mai bine de un sfert de veac!), nu sunt deloc puțini. Emisiunile sale s-au bucurat întotdeauna de interesul și aprecierea telespectatorilor, care sunt, de fapt, cei ce o mențin constant în grilă. Indiferent cum s-au numit, emisiunile sale nu-i lasă indiferenți pe cei care o urmăresc (când mai mulți, când mai puțini - în acest ultim caz nu din vina ei) pe postul public. Asemenea cărților pe care le scoate într-o cadență constantă și care-i dezvăluie valoroasa calitate de reporter, de om care vede, înțelege și e capabil să-i facă și pe alții să înțeleagă. Să împărtășească, adică.
Dealtfel eu cred că: primo - nu călătorește gratuit, adică pentru a se distra. Secundo: își scrie cărțile din mers, nelăsându-se furată de peisaj. Când ajunge acasă nu face decât să transcrie ceea ce are deja în cap, a fost ordonat pe pasaje și capitole, și să dea fuga cu manuscrisul la editură. După care mă sună și pe mine, sau îmi dă un sms.
Sunt onorat să aștern aceste rânduri în prefața ultimei - dar nu celei din urmă, bineînțeles - cărți a Marinei. Pentru că recunosc în ea acele date care fac din jurnalist nu doar un profesionist, dar și un autentic om de cultură generală.
                                                                                                        Octavian Andronic

Localizare: 

Geolocation is 37.566535, 126.97796919999996