13 mai 2021

Marinari egipteni cercetaţi pentru contrabandă cu ţigarete

Distribuie pe rețelele tale sociale:

O echipă comună formată din poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă împreună cu lucrători din cadrul Biroului Vamal Constanţa şi lucrători ai Căpităniei Portului Constanţa au descoperit, pe o navă sub pavilion Insulele Comore, acostată în portul Midia, aproximativ 800 de pachete de ţigări pe care trei marinari egipteni încercau să le introducă ilegal în România.

În data de 11.04.2021, în jurul orei 14.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă împreună cu lucrători din cadrul Biroului Vamal Constanţa şi lucrători ai Căpităniei Portului Constanţa, acţionând în baza unor informaţii, s-au deplasat în portul Midia, pentru a efectua un control la o navă, sub pavilion Insulele Comore. În acest timp, doi marinari egipteni au fost observaţi aruncând peste bordul navei, pe cheu, doi saci care conţineau ţigări.

O echipă a continuat controlul asupra navei, unde s-au descoperit, în cabinele a trei marinari egipteni, ascunse şi nedeclarate 340 de pachete cu ţigarete.
La cercetări, s-a stabilit faptul că ţigaretele în cauză, atât cele aruncate peste bord (450 pachete) cât şi cele găsite ascunse, au fost achiziţionate din Israel, de către cei trei marinari egipteni aflaţi pe nava acostată în port.

Întreaga cantitate de ţigarete, 790 pachete, în valoare de aproximativ 15.800 lei, a fost ridicată în vederea confiscării şi continuării cercetărilor.
În cauză, poliţiştii de frontieră au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă. Cercetările sunt continuate sub coordonarea procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

Cetăţeni români cercetaţi pentru pescuit comercial în perioada de prohibiţie şi comercializare fără documente a peste 100 kg de peşte

* În data 09.04.2021, în intervalul 20.00 – 03.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Sulina şi din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Tulcea aflaţi în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu în cooperare cu inspectori piscicoli din cadrul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, au descoperit în zona km. 23 – 25 pe Braţul Sfântu Gheorghe, patru setci din material textil, nemarcate, aflate în apă, cu captură de peşte, specia scrumbie.
În urma verificărilor, s-a stabilit faptul că lungimea totală a setcilor este de 330m, iar întreaga cantitatea de peste, 47 kilograme, a fost predată unei societăţi de profil.

* De asemenea, în data de 11.04.2021, în jurul orei 22.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Tulcea, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au descoperit pe raza localităţii Nufăru, judeţul Tulcea, o persoană care avea asupra sa o cantitate însemnată de peşte în stare proaspătă, aflată în lăzi din plastic.

După cântărire a rezultat o cantitate totală de 40 kilograme peşte, din specia scrumbie, pentru care persoana în cauză nu au putut prezenta documente de provenienţă.

* În data de 11.04.2021, în jurul orei 16.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Chilia, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe Braţul Chilia, la kilometrul fluvial 45, au oprit o ambarcaţiune în care se aflau două persoane. În ambarcaţiune a fost găsită o cantitate de peşte, în stare congelată, pentru care cele două persoane nu au putut prezenta documente de provenienţă.

În urma verificărilor a rezultat faptul că cei doi sunt cetăţeni români, cu domiciliu în Bucureşti, şi au declarat că au cumpărat peştele de la persoane necunoscute din localitatea Periprava şi că este destinat consumului propriu. După cântărirea peştelui a rezultat o cantitate totală de 20 kilograme din speciile scrumbie şi sânger.

Întreaga cantitate de peşte a fost predată unor societăţi comerciale de profil, conform procedurile legale iar poliţiştii de frontieră fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „pescuit comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice, în perioada de prohibiţie şi în zonele de protecţie”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 64, lit. e din OUG 23/2008 precum şi „deţinere, transport sau comercializarea fără documente legale a peştelui şi a altor vieţuitoare acvatice obţinute din pescuit ori a produselor din peşte obţinute din pescuit”, faptă prevăzută de art. 64, lit. h din OUG 23/2008, cu modificările şi completările ulterioare.

Totodată, vă informăm că prin Ordinul MADR/MMAP nr. 58/462/2021 sunt stabilite perioadele si zonele de prohibiţie a pescuitului, precum si a zonelor de protecţie a resurselor acvatice vii, în anul 2021 – http://www.anpa.ro/wp-content/uploads/file/Ordin%20prohibi%C8%9Bie%20MADR-MMAP%20nr_%2058-%20462%20din%202021.pdf .