Publicat: 30 Ianuarie, 2017 - 13:50

Marinarii militari vor participa la peste 50 de exerciții, planificate a se desfășura până la sfârșitul anului 2017, pe teritoriul național și în afara acestuia. Dintre acestea, șase exerciții multinaționale sunt planificate și conduse de Forțele Navale Române, iar 35 sunt exerciții multinaționale, organizate de alte structuri militare din România și de către partenerii din Alianța Nord-Atlantică.

Startul activităților de instrucție pentru militarii din Forțele Navale va fi dat miercuri, 1 februarie, când va începe Exercițiul multinațional 'Sea Shield 17'. 2800 de militari din Bulgaria, Canada, Grecia, România, Spania, S.U.A., Turcia și Ucraina vor pune în aplicare proceduri standard NATO de luptă împotriva amenințărilor aeriene, submarine și de suprafață, într-un raion estic din Bazinul Mării Negre, de aproximativ 80.000 de kilometri pătrați, de cinci ori suprafața Dobrogei.

Coordonarea secvențelor exercițiului va fi realizată de către Comandamentul Flotei, iar Fregata 'Regele Ferdinand' va asigura, pe mare, conducerea grupării navale din care vor face parte un distrugător, patru fregate, un submarin, șase aparate de zbor ale partenerilor străini, precum și 11 nave și patru aparate de zbor ale României.

Organizarea și conducerea Exercițiului multinațional 'Sea Shield 17' demonstrează faptul că sistemul de pregătire profesională al Forțelor Navale Române corespunde standardelor de performanță ale NATO, iar marinarii militari români sunt gata în orice moment să-și îndeplinească misiunile constituționale.

Forțe participante: Gruparea navală NATO SNMG-2, alcătuită din fregata spaniolă ESPS 'Hua de Borbon' și fregata canadiană HMCS 'St. John's'; Forțele Navale ale SUA din Europa (NAVEUR) cu distrugătorul USS 'Porter' și o aeronavă de cercetare; Forțele Navale ale Turciei cu un submarin, o aeronavă P-235 și fregata TCG 'Fatih'; Forțele Navale ale Bulgariei cu fregata BGS 'Smeli'; Ucraina și Grecia cu ofițeri de stat major; Forțele Navale Române cu fregatele 'Regele Ferdinand' și 'Mărășești', corvetele 'Horia Macellariu' și 'Eustațiu Sebastian', navele purtătoare de rachete 'Lăstunul' și 'Zborul', dragoarele maritime 'Lupu Dinescu' și 'Dimitrie Nicolescu', două dispozitive mobile de lansare rachete sol-navă și un detașament de forțe pentru operații speciale; Forțele Aeriene Române cu două avioane MIG 21 LanceR și un elicopter pentru evacuare medicală.

În perioada 3-5 februarie este planificată escala navelor străine în Portul Constanța.