26 mai 2022

Marius Apostol: „Scrie în documente să ia şi un coşciug, nu ştiau dacă voi rezista 14 ore”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Grav rănit într-un atac în Afganistan, Marius Apostol îşi povesteşte experienţa ce i-a schimbat viaţa şi i-a dat un nou motiv de a trăi. Alina Grigore vine cu istorii de pe „Frontul de acasă” şi pe 10 noiembrie, de la 22.30, la TVR 1.

Marius Apostol, militar rănit grav în Afganistan, spune că dacă Dumnezeu l-a lăsat în viaţă, a fost pentru a-şi ajuta semenii. De când s-a întors din război luptă pe frontul de acasă, pentru drepturile militarilor răniţi şi ale tuturor veteranilor. Alina Grigore ne dezvaluie incredibila poveste a unei asociaţii care a devenit o forţă, a schimbat legi şi luptă de ani buni să deschida un centru de recuperare de care veteranii noştri au mare nevoie. Aflăm întreaga poveste miercuri, la ora 22.30, la TVR1.

1 mai 2011, Afganistan. Un atac insurgent cu o bombă artizanală de 200 de kg de explozibil, pe autostrada morţii. Marius Apostol a intrat în comă. A fost operat în două spitale de campanie pentru a-i fi salvat piciorul zdrobit. Pentru intervenţia complexă, pe coloană, a fost transferat în Germania, la cel mai mare spital militar american din Europa.

„Scrie în documente să ia şi un coşciug, pentru că nu ştiau dacă voi rezista 14 ore.

Am avut coloana vertebrală ruptă în două locuri. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că explozia nu mi-a secţionat măduva. Prima operaţie pe coloană a durat 19 ore. Două echipe medicale americane mi-au reconstruit-o. Când m-am trezit eram la Terapie Intensivă. În jurul meu erau foarte multe fire, tuburi şi aparatură. Nu simţeam absolut nimic. Atunci i-am spus locotenentului de lângă mine să tragă tot şi să mă lase să mor! După aceea, a fost luptă cu mine însumi!”, îşi aminteşte locotenentul în retragere Marius Apostol cumpăna din viaţa sa.

Carmen, soţia lui Marius, ne mărturiseşte, cu lacrimi în ochi cum a primit cumplita veste: „Era duminică dimineaţă, 10.30. Nu vreau să mai treacă nimeni printr-o astfel de situaţie, să audă acea bătaie în uşă. Să intre şi să îţi spună: Marius e rănit. Şi ce am trăit eu atunci e poate 1% din ce simt văduvele. Nici nu putem compara situaţiile. Dar este cumplit! Nu puteam lua legătura cu el, nu aveam altă veste, doar că a fost rănit”.

Când şi-a auzit prima oară soţul la telefon, Carmen tocmai ieşise de la serviciu. Amintirile sunt extrem de vii, chiar şi după atâţia ani: „Era o grindină fantastică. Am auzit doar: Mamă, sunt eu. Şi s-a pierdut semnalul. Apoi m-a sunat înainte să intre în operaţia pe coloană”.

Marius Apostol a suferit 13 intervenţii chirurgicale în decursul a 10 ani. Multe luni a fost imobilizat la pat. Soţia sa a renunţat la serviciu pentru a-l îngriji. Tot ce conta era că Marius e în viaţă.

„Dacă nu îi aveam pe ei, pe soţia şi pe copiii mei, nu ştiu dacă reuşeam. E vorba de psihicul tău. Această terapie de recuperare trebuie făcută cu familia lângă tine. E 50% din recuperarea ta. Contează enorm, să-i ştii acolo, că sunt lângă tine”, povesteşte Marius.

Teribila experienţă prin care a trecut l-a determinat pe Marius să lupte pentru un centru al veteranilor, unde să existe toate facilităţile, iar recuperarea să se poată face alături de familie. Care a trecut, la rândul său, printr-o traumă. După mulţi ani, visul lui Marius, acelaşi cu al miilor de veterani, prinde contur într-un loc încărcat de istorie. Primăria Târgovişte a dat în concesiune, pentru jumătate de secol, cu posibilitatea de prelungire, un teren şi mai multe clădiri care vor găzdui Centrul de Recuperare şi Refacere de lângă Mănăstirea Dealu, judeţul Dâmboviţa.

În 2013, când problemele militarilor răniţi pe front erau multe, iar hăţişul birocratic bloca rezolvarea lor, Marius a pus bazele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi, alături de câţiva camarazi din armată. De la o mână de oameni, acum sunt 36.000. O adevărată forţă. Uniţi, veteranii au reuşit să schimbe legi şi se implică în multe acţiuni umanitare, pentru cei aflaţi în nevoie.

Dar militarul nu s-a oprit aici. Şi-a făcut un scop din a ajuta semenii – copii şi vârstnici aflaţi în situaţii vulnerabile – prin nenumarate acţiuni umanitare, cu sprijinul camarazilor săi din Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi, unde reuşeşte să adune alături de el mii voluntari. Mai multe despre el aflăm miercuri, pe 10 noiembrie, de la 22.30. când Alina Grigore ne aduce noi poveşti de pe „Frontul de acasă”.

*** În fiecare miercuri seară, de la 22.30, la TVR 1, jurnalista Alina Grigore aduce în prim-plan uimitoare poveşti de viaţă şi de front ale unor oameni excepţionali, nu doar pe câmpul de luptă, ci şi în viaţa de zi cu zi. Mărturiile exclusive sunt completate cu momente semnificative din istorie, analize de actualitate, expertiza unor medici specializaţi în diferite tipuri de traume şi psihoterapeuţi. „Frontul de acasă” se vede şi la TVR Internaţional, joia, de la ora 13.00, iar la TVR Moldova, vineri, de la 11.30.