Publicat: 18 Decembrie, 2013 - 15:57

Supranumită „noua regină a muzicii fado”, Mariza va susține primăvara viitoare, la București, un concert de excepție, pe data de 15 Mai, la Sala Palatului.

 

Cu un repertoriu bine inradacinat in istoria clasica a muzicii fado, solista s-a remarcat inca de la debut, drept un artist de neegalat al carui stil puternic si voce distinctiva au cucerit intreaga lume. Prin sunetele magistrale specifice acestui stil de muzica, Mariza a reusit sa transforme povestile culturii traditionale portugheze, in adevarate legende muzicale ce au consacrat-o, devenind una dintre cele mai apreciate prezente artistice contemporane pe scena internationala de World Music.

Imbinand poezia muzicii folk portugheze, cadentele arabice cu ritmurile africane si braziliene, Mariza a inceput sa cante de la o varsta foarte frageda, remarcandu-se pentru prima data in cadrul concertului de comemorare a celei mai cunoscute artiste de fado a acelor ani, Amalia Rodrigues. Povestea de succes incepe in anul 2001 odata cu lansarea albumului de debut „Fado em Mim” pentru care a primit nu mai putin de patru discuri de platina in Portugalia. La scurt timp de la debut, materialul a propulsat-o pe solista pe scena internationala de World Music, artista obtinand, doi ani mai tarziu, premiul BBC Radio 3 pentru Cel Mai Bun Artist European de World Music. Cel de-al doilea album, „Fado Curvo”, se dovedeste a fi un mare succes, atingand locul 6 in topul Billboard, Mariza devenind astfel artista cu cele mai multe vanzari din istoria muzicala a Portugaliei. In anul 2004, solista primeste premiul Asociatiei Jurnalistilor Straini din Portugalia, dar si distinctia European Border Breakers Award. In acelasi an, cu ocazia Jocurilor Olimpice din Atena, Mariza este invitata sa cante in duet alaturi de Sting, piesa „A Thousand Years”, aceasta fiind ulterior inclusa pe albumul oficial al Jocurilor Olimpice.

Cu o voce inconfundabila a carei putere ii permite sa interpreteze fiecare cuvant intr-o maniera expresiva unica, Mariza lanseaza in anul 2005 cel de-al treilea album de studio, „Transparente”, dand dovada unui repertoriu muzical bogat si de mare impact in spatiul artistic international. Doi ani mai tarziu, odata cu lansarea materialului „Concerto em Lisboa”, Mariza devine primul artist portughez din istorie nominalizat la cele mai importante premii muzicale din lume – Premiile Grammy. In 2008, Mariza lanseaza cel de-al patrulea album din cariera – „Terra”- material ce include hituri precum „Alfama” si „Rosa Branca”, avand numeroase colaborari cu artisti precum Tito Paris, Concha Buika, Rui Veloso, Ivan Lins sau Dominic Miller. Anul 2010 reprezinta lansarea „Fado Tradicional”, album in care Mariza reafirma conexiunea cu stilul clasic al muzicii fado, intorcandu-se la creatiile celor mai reprezentativi compozitori din istoria genului, precum Alfredo Marceneiro.

Mariza, diva internationala a muzicii fado, va concerta la Sala Palatului pe data de 15 mai 2014. Biletele vor fi disponibile incepand de joi, 19 decembrie, in reteaua magazinelor Diverta, Magazinul Muzica, libraria Mihai Eminescu, la casa de bilete a Salii Palatului si online, pe myticket.ro, la preturi cuprinse intre 85 si 215 lei.