19 iunie 2021

Marșul național pentru Palestina a avut loc în centrul Washingtonului

Washington
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Marșul național pentru Palestina a avut loc în centrul Washingtonului
Protestatarii au cerut autorităților americane si ONU să impună sancțiuni împotriva Israelului

Aproximativ 2.000 de oameni din peste 100 de organizații s-au adunat sâmbătă în centrul orașului Washington pentru Marșul Național pentru Palestina, au declarat organizatorilor demonstrației de masă de la Memorialul Lincoln.

„Suntem acum aproximativ 2 mii de oameni din peste 100 de organizații americane. Cu toții susținem impunerea de sancțiuni împotriva Israelului din cauza ostilităților împotriva Palestinei. Noi susținem libertatea Palestinei. Dacă nu ar fi vremea înnourată,  ar fi venit mai mulți protestatari „, a spus un purtător de cuvânt al mitingului organizat de musulmanii americani pentru Palestina. Anterior, ea a distribuit o petiție electronică, care a fost deja semnată de aproximativ 8 mii de utilizatori, cerând președintelui american Joe Biden să anunțe sancțiuni împotriva Israelului.

Astfel, protestatarii au cerut un embargo asupra livrărilor de arme către Statul evreu, abolirea acordului de liber schimb între Statele Unite și Israel și încetarea activităților ofensive desfășurate de autoritățile israeliene. Vorbitorii de pe scena improvizată a memorialului au declarat că Congresul american ar trebui, la nivel legislativ, să nu mai furnizeze arme Statului evreu. În plus, au cerut ca autoritățile israeliene să fie trase la răspundere pentru politicile lor împotriva poporului palestinian.

Organizatorii acțiunii au mai spus că reprezentanți ai unor astfel de organizații precum „Vocea evreiască pentru pace” și „Evreii pentru dreptul palestinian la întoarcere” participă la aceasta.

La demonstrație au participat americani din multe state ale țării. Așadar, locuitorii orașului Cleveland (Ohio) au ajuns la Washington. „Familia mea și cu mine am venit din Cleveland pentru a ne opune ca impozitele noastre să fie folosite pentru a bombarda Palestina. Biden trebuie să înceteze să mai furnizeze Israelului fonduri pentru acest lucru”, a spus Anne Timer, care deținea un afiș pe care scria „Cleveland for Palestine Freedom!”

„Eu sunt din Brooklyn și am venit aici cu soția și fiul meu pentru a-mi exprima sprijinul pentru lupta poporului palestinian pentru libertate și pentru a cere autorităților să tragă Israelul la răspundere”, a declarat Sean Wilkins, un alt protestatar.

Demonstrația a avut loc pe trepte și în apropierea memorialului Lincoln, iar organizatorii nu au permis protestatarilor să ajungă la monumentul celui de-al 16-lea Președinte al Statelor Unite. Au fost instalate garduri pe trepte, prin care numai cei care nu au participat la protest puteau urca la memorial în sine. Polițiștii erau de serviciu la monument și în apropierea memorialului, manifestanții nu i-au provocat.

Mulți americani au venit la miting cu copiii lor mici, fluturând steaguri palestiniene și repetând alături de părinții lor: „Palestina liberă!”

 

Ciprian Pop