Publicat: 22 Octombrie, 2012 - 19:04
Share

Candidaţii care s-au înscris pentru a ocupa funcţiile de procuror general al României sau de procuror - şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie vor susţine, începând de Marţi, interviurile.

Premierul Victor Ponta a declarat luni că ministrul Justiţiei Mona Pivniceru va face propuneri doar din rândul celor care şi-au depus CV-urile. Locurile au rămas vacante după încheierea mandatelor Laurei Codruţa Kovesi şi ale lui Daniel Morar.

Potrivit programului iniţial afişat de Ministerul Justiţiei, miercuri ar urma să susţină interviul Laura Codruţa Kovesi, candidat pentru funcţia de procuror şef al DNA, Gheorghe Emil Moţa, candidat pentru funcţia de procuror general PÎCCJ, Tiberiu Niţu, candidat pentru funcţia de procuror general PÎCCJ, şi Constantin Sima, candidat la ambele funcţii, iar joi - Viorica Stoica, candidat la ambele funcţii şi Paula Nicoleta Tănase, candidat pentru funcţia de procuror şef al DNA.

Însă, joi, Laura Codruţa Kovesi a comunicat Ministerului Justiţiei că nu se va prezenta la interviul pentru funcţia de procuror-şef al DNA întrucât din data de 16 octombrie îşi desfăşoară activitatea la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană. Ea a fost numită înalt reprezentant al MJ pentru relaţia cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiţionalităţilor stabilite în cadrul MCV privind reforma sistemului judiciar şi reforma anticorupţie.

Interviurile au loc la sediul MJ, iar timpul alocat fiecărui candidat este de o oră în cazul celor care s-au înscris pentru o singură funcţie de conducere şi de o oră şi 30 de minute în cazul celor care candidează pentru ambele funcţii.

"Centralizarea rezultatelor interviului, cuprinse în fişele individuale de evaluare, se realizează de ministrul Justiţiei, punctajele astfel obţinute de procurorii participanţi fiind utilizate ca un reper în formularea propunerilor de numire în funcţie, pe care ministrul Justiţiei le va înainta preşedintelui României, ministrul având un drept exclusiv şi suveran în actul decizional. Ministrul Justiţiei formulează propunere motivată de numire pentru fiecare dintre funcţiile de conducere, pe baza aprecierilor proprii, în urma evaluării înscrisurilor depuse de către procurorii participanţi la selecţia pentru funcţia respectivă şi a îndeplinirii de către fiecare procuror participant la selecţie a standardelor de evaluare a interviului'', se mai arată în comunicat.