Publicat: 6 Octombrie, 2016 - 19:26
Share

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Dan Neculăescu, a participat joi, 6 octombrie 2016, la masa rotundă cu tema 'TTIP — o abordare europeană', organizată de Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului României, în colaborare cu Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri. La eveniment au fost prezenți reprezentanți guvernamentali, parlamentari, oficiali europeni, diplomați străini, reprezentanți ai confederațiilor sindicale din România și ai societății civile.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a evidențiat că evenimentul reprezintă pentru toți actorii implicați o oportunitate de a trece în revistă ultimele evoluții în negocierile privind TTIP. A subliniat că documentul are potențialul de a reprezenta mai mult decât un acord comercial, având valențe strategice relevante, iar încheierea sa poate conduce la intensificarea dinamicii relației transatlantice.

Totodată, a arătat că finalizarea TTIP contribuie la consolidarea rolului UE de actor global competitiv și responsabil, aspect relevant în circumstanțele dezbaterii actuale privind viitorul Uniunii Europene.

Secretarul de stat a mai evidențiat că România susține dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu SUA pe toate dimensiunile, inclusiv cea comercială și investițională. În context, s-a referit la cea de-a V-a reuniune a Dialogului Strategic dintre România și SUA, care a avut loc la Washington, la 26 septembrie 2016, precizând că Declarația comună adoptată cu acel prilej subliniază interesul și sprijinul ambelor părți pentru finalizarea unui TTIP ambițios, cuprinzător și, mai ales, reciproc avantajos.