29 noiembrie 2021

Masa rotundă ministerială pe tema securităţii cibernetice

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Participarea secretarului de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice, Cornel Feruţă, la masa rotundă ministerială pe tema securităţii cibernetice, organizată în marja Singapore International Cyber Week

Secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice, Cornel Feruţă, a participat marţi, 5 octombrie 2021, în sistem videoconferinţă, la masa rotundă ministerială pe tema securităţii cibernetice, organizată în marja Singapore International Cyber Week.

În cadrul intervenţiei sale, Cornel Feruţă a reliefat că o legislaţie naţională modernă şi eficientă, existenţa instituţiilor şi strategiilor în domeniul securităţii cibernetice şi promovarea cooperării internaţionale sunt componente definitorii ale conduitei responsabile a statelor în spaţiul cibernetic.

Prezentând provocările actuale cu care se confruntă acest nou palier al relaţiilor internaţionale, secretarul de stat Cornel Feruţă a subliniat atitudinea fermă a României în favoarea menţinerii caracterului deschis, global, democratic şi sigur al spaţiului cibernetic.

A subliniat, în paralel, că ţara noastră desfăşoară un proces continuu de dezvoltare a unor instrumente adecvate preîntâmpinării şi răspunsului la ameninţările cibernetice, precum: actualizarea strategiei de securitate cibernetică, elaborarea unei noi legislaţii privind securitatea şi apărarea cibernetică, consolidarea capacităţilor autorităţii care gestionează domeniul, precum şi creşterea nivelului de integrare a politicilor publice în legătură cu acest domeniu.

De asemenea, oficialul român a făcut referire la contribuţiile României în cadru multilateral, la consolidarea normelor de conduită responsabilă a statelor în spaţiul cibernetic. Secretarul de stat Cornel Feruţă a amintit şi faptul că România găzduieşte Centrul de competenţe al Uniunii Europene în materie de securitate cibernetică, care va contribui la creşterea capacităţilor şi competitivităţii Uniunii în acest domeniu. În context, s-a referit la oportunităţile de cooperare între Uniunea Europeană şi statele din Asia de Sud-Est, inclusiv în contextul adoptării recentei Strategii europene privind regiunea Indo-Pacific.