Publicat: 23 Aprilie, 2013 - 20:51
Share

O delegaţie de parlamentari din Kazahstan va prezenta experienţa ţării din Asia Centrală pe tema crizei economice mondiale parlamentarilor români. Evenimentul va avea loc la Palatul Parlamentului.

Miracolul economic kazah apare din aceasta perspectiva cu atat mai interesant  ca model pentru Romania.
Totodata, cu aceasta ocazie,  vor fi prezentate si noile obiective de crestere si dezvoltare ale Kazahstanului pana in 2050 cuprinse in strategia Kazahstan 2050.
Strategia Kazahstan 2050  a devenit, in ultima perioada, un obiect de dezbatere si analiza la nivel mondial : mecanismele de impulsionare a cresterii economice, de prevenire a crizelor si de construire a unei economii performante, bazate pe tehnologie, fiind material de analiza pentru strategiile de dezvoltare a altor tari.
Alte teme ce vor dezbatute in cadrul mesei rotunde vor viza si o serie de propuneri  prin care Kazahstanul a captivat atentia factorilor de decizie din politica internationala.
Astfel, in ultimele luni Kazahstanul a lansat trei initiative majore de politica externa, destinate a construi o noua ordine mondiala a secolului XXI.
In Septembrie 2012, Presedintele Kazahstanului Nursultan Nazarbayev a anuntat lansarea platformei pentru securitate euroasiatica, ca parte a initiativelor Astanei de a crea un cadru de cooperare intre principalele
 organizatii internationale responsabile de securitate.
In Noiembrie 2012 a fost lansata initativa G-GLOBAL pentru combaterea crizei economice mondiale si pentru a oferi un cadrul organizat pentru schimbul de idei si de planuri pentru a stopa criza economica globala.
In Ianuarie 2013 Strategia KAZAHSTAN 2050 a fost lansata pentru a oferi un exemplu practic de organizare economica, un exemplu de cum se pot realiza bogatie si locuri de munca in timp de criza generala.
Masa rotunda cu tema Strategia KAZAHSTAN 2050  se va bucura si de prezenta Presedintelui Ion Iliescu, a Presedintelui Camerei Deputatilor- Valeriu Zgonea ca si de a altor personalitati ale vietii politice si economice romanesti printre care amintim pe dl.Gruia Stoica-Presedintele Consiliului de Afaceri Romania-Kazahstan si fostul ministru al mediului-Petru Lificiu.