Publicat: 22 Octombrie, 2016 - 12:25
Share

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, a participat vineri la masa rotundă 'Politici transparente și eficiente privind finanțarea organizațiilor neguvernamentale de către statul român', organizată de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic.

În alocuțiunea sa, ministrul Ligor a precizat că Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni a finalizat procesul de simplificare a procedurilor prin care acordă fonduri nerambursabile mediului asociativ românesc din străinătate, noile reguli fiind deja puse în aplicare în cadrul unei sesiuni de finanțare deschisă la 15 octombrie.

Totodată, ministrul delegat a subliniat că noua procedură a eliminat obstacolele tehnice semnalate permanent de beneficiarii de asistență nerambursabilă, fiind astfel introduse instrumente care simplifică procesul, precum Ghidul interactiv al beneficiarului, Registrul organizațiilor partenere sau accesul la finanțare multianuală.

Demnitarul a arătat că, în această etapă, soluțiile identificate pentru facilitarea accesului la finanțare nerambursabilă vor fi testate în cadrul unei faze pilot de implementare. De asemenea, în vederea creșterii transparenței, ministrul delegat a anunțat că informațiile privind proiectele și finanțările nerambursabile aprobate vor fi publicate în format de date deschise, pe pagina de internet a Departamentului și vor fi introduse clauze specifice în contractul de finanțare.

Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni a simplificat procedurile de acordare a finanțării nerambursabile pentru programele, proiectele și acțiunile care au ca scop sprijinirea comunităților românești de peste granițe.