30 iunie 2022

Masa rotundă Take Ionescu – viziune şi destin. 100 de ani de la moartea marelui om politic şi diplomat

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Institutul pentru studii politice de apărare şi istorie militară a găzduit joi, 16 iunie, în sala „Ştefan cel Mare” a Cercului Militar Naţional, reuniunea omagială „Take Ionescu – viziune şi destin. 100 de ani de la moartea marelui om politic şi diplomat”.

Organizat ca parte a manifestărilor prilejuite de împlinirea unui secol de la moartea lui Take Ionescu, evenimentul şi-a propus să ofere un cadru de dezbatere privind personalitatea, cariera şi rolul liderului politic român în definirea politicii externe şi de securitate a României.

În deschiderea evenimentului au susţinut discursuri Simona Cojocaru, secretar de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, şi doctor Carmen-Sorina Rîjnoveanu, directorul Institutului pentru studii politice de apărare şi istorie militară.

Secretarul de stat a subliniat importanţa omagierii lui Take Ionescu, a cărei viziune privind cooperarea şi securitatea colectivă a fost definitorie pentru politica externă şi de securitate a României interbelice. Take Ionescu a înţeles imperativele de securitate ale României la începutul secolului XX şi a construit o platformă de acţiune axată pe trei piloni centrali: cooperare regională, securitate colectivă şi alianţa cu puterile occidentale. Această viziune este la fel de actuală şi astăzi.

De asemenea, a fost evidenţiată necesitatea menţinerii şi dezvoltării dialogului ştiinţific, care să permită o mai bună cunoaştere a trecutului şi a rolului jucat de marile personalităţi ale istoriei noastre.

În cadrul activităţii, a fost lansat un album omagial dedicat lui Take Ionescu şi a fost vernisată o expoziţie dedicată marelui diplomat. Partea a doua a acestei manifestări ştiinţifice a inclus o serie de prelegeri şi dezbateri, în cadrul căreia au fost evocate şi analizate atât aspecte ale personalităţii omului politic Take Ionescu, cât şi viziunea şi proiectele acestuia în domeniul politicii externe şi de securitate.

Manifestarea ştiinţifică a reunit istorici, profesori şi cercetători de la instituţii de profil din ţară, din mediul academic şi militar, precum şi studenţi, membri ai Asociaţiei „Dacia” a studenţilor de la Facultatea de Istorie.

Sursa foto Ministerul Apărării Naţionale