29 septembrie 2022

MASS, o coproducţie unteatru – TNRS, în premieră la Bucureşti

Distribuie pe rețelele tale sociale:

MASS, cel mai recent spectacol semnat de regizorii Andrei şi Andreea Grosu, se va juca în premieră la unteatru – duminică, pe 25 septembrie, de la orele 17:00 şi 20:00.

Spectacolul este o coproducţie unteatru şi Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu şi îi are în distribuţie pe Ofelia Popii, Mihaela Trofimov, Richard Bovnoczki şi Marius Turdeanu. Scenografia poartă semnătura lui Vladimir Turturica. La începutul lunii septembrie, spectacolul s-a bucurat de o premieră oficială la Sibiu, pe scena TNRS.

O atentă examinare a durerii, a furiei şi a acceptării, MASS aduce pentru prima dată pe o scenă de teatru textul semnat de Fran Kranz. Versiunea lui cinematografică, cea care a marcat anul acesta debutul regizoral al autorului, s-a bucurat de un imens succes festivalier şi s-a aflat printre peliculele nominalizate la Premiile BAFTA.

Despre spectacol

După ani de la tragedia care le-a schimbat vieţile, două perechi de părinţi se întâlnesc pentru a-şi oferi şansa de a depăşi momentul care i-a blocat în timp. Încearcă să se ierte şi să meargă mai departe. Se caută vinovaţi, se caută poveşti justificatoare pentru destinul lor, se caută răspunsuri. Îşi îndreaptă degete arătătoare către cel din faţă pentru a se putea elibera de povara vinovăţiei. O masă, patru scaune. Un loc de întâlnire pentru cei patru care au fost lăsaţi în urmă. O elegie pentru cei mai singuri oameni de pe pământ.

„Ne-a trebuit foarte mult curaj să abordăm textul acesta. După ce am văzut filmul am luat legătura cu autorul, care este foarte tânăr şi care a debutat ca regizor cu MASS, pe care îl semnează şi ca scenarist. În mod surprinzător, ne-a răspuns şi ne-a mărturisit că textul a fost scris pentru teatru.”, povestesc regizorii Andrei şi Andreea Grosu.

„Cu MASS, Andrei şi Andreea Grosu aduc în faţa publicului unii dintre cei mai mari artişti ai României. Este vorba despre patru actori excepţionali: Ofelia Popii, Mihaela Trofimov, Richard Bovnoczki, Marius Turdeanu; toţi cu premii, cu nominalizări, cu filme, cu roluri foarte, foarte importante! Suntem fericiţi că am putut face această coproducţie între TNRS şi unteatru. Este atât de multă suferinţă, şi nevoie de iertare, şi nevoie de dialog, încât eşti copleşit după spectacol!”, subliniază Constantin Chiriac, directorul general al TNRS şi preşedintele FITS.

Primele reprezentaţii ale spectacolului au avut loc la Sibiu, pe 8 şi 9 septembrie, iar duminică, MASS va ajunge pentru prima dată la Bucureşti, unde spectatorii îl vor putea urmări la unteatru. Vârsta minimă recomandată pentru participarea la evenimente este de 14 ani. Biletele sunt disponibile pe www.unteatru.ro.

Un proiect independent lansat în urmă cu 12 ani, unteatru s-a remarcat în peisajul cultural autohton prin producţii de calitate, apreciate nu numai de publicul bucureştean, ci şi de juriile marilor festivaluri de profil. O întreagă comunitate de artişti s-a format de-a lungul timpului în jurul acestui spaţiu construit din dorinţa de a oferi un mediu al libertăţii totale de exprimare prin teatru.

În 2019, unteatru a fost distins cu Premiul de excelenţă UNITER – cea mai importantă recunoaştere oferită unei instituţii artistice de către profesioniştii din lumea teatrului. În 2020 s-a lansat platforma VoD unteatru cinematic, o scenă virtuală care oferă spectatorilor ocazia de a urmări spectacole independente online, oricând, de oriunde. La începutul anului 2021, unteatru a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler de către Preşedintele României.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.