Publicat: 27 Aprilie, 2018 - 13:01
Share

Având în vedere că se apropie minivacanţa de 1 Mai, din experienţa anilor anteriori, în perioada următoare se estimează o creştere a traficului de persoane şi mijloace de transport în punctele de trecere a frontierei, în special la graniţa cu Bulgaria şi Ungaria.

În acest sens, Poliţia de Frontieră Română va dispune toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control operativ.

Pentru fluidizarea traficului, s-a suplimentat numărul poliţiştilor de frontieră care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor.

Astfel, în această perioadă, peste 4.000 poliţişti de frontieră vor desfăşura, zilnic, activităţi de supraveghere şi control a frontierei de stat.

Subliniem faptul că este folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora. De asemenea, în funcţie de valorile de trafic, în fiecare punct de trecere a frontierei se vor crea fluxuri suplimentare de control, pe sensul de intrare sau ieşire din ţară, după caz.

De asemenea, au fost contactate autorităţile statelor vecine şi în cadrul protocoalelor bilaterale, au fost stabilite masuri comune astfel încât controlul de frontieră să se desfăşoare cu operativitate. 

Totodată, pentru a fi evitate aglomeraţiile cauzate de un număr mare de autovehicule care se prezintă la controlul de frontieră într-un timp foarte scurt, în proximitatea punctelor de trecere a graniţei, poliţiştii de frontieră împreună cu poliţia rutieră vor informa conducătorii auto despre posibilităţile de utilizare a unor puncte alternative de trecere a frontierei.

În acelaşi timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă.

Restricţii de circulaţie pentru automarfare pe teritoriul Ungariei
Autorităţile din Ungaria au informat că, din data de 28 aprilie, ora 23.00 (ora României) şi până duminică, 29 aprilie ora 23.00, apoi de luni, 30 aprilie, începând cu ora 23.00 şi până marţi, 1 mai ora 23.00, circulaţia tuturor autovehiculelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone, cu excepţia transporturilor de animale vii şi de produse perisabile, va fi restricţionată de autoritatile maghiare.

Măsura este luată de către autorităţile din ţara vecină ca urmare a faptului că în această perioadă se celebrează Ziua Internaţională a Muncii.

În perioada menţionată, şoferii automarfarelor vor avea obligaţia să staţioneze în parcările special amenajate, până la finalizarea intervalului pentru care au fost stabilite restricţii de circulaţie pe drumurile publice din Ungaria.

Pentru intervalul duminica, 29 aprilie, ora 23.00 - luni 30 aprilie, ora 23.00 şi începând cu data de marţi, 1 mai, ora 23.00, când traficul pentru autovehiculele de mare tonaj va fi reluat, conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea a dispus măsuri pentru suplimentarea personalului si folosirea la maxim a capacităţii punctelor de trecere a frontierei deschise pentru astfel de mijloace de transport. 

Precizăm faptul că în intervalul orar menţionat, traficul de călători şi autoturisme prin punctele de trecere a frontierei se va desfăşura în condiţii normale.

Statistica anului trecut la frontieră
Anul trecut, în perioada minivacanţei de 1 Mai, 28.04.2017 - 01.05.2017, au trecut frontiera peste 812.000 de persoane, din care aproximativ 700.000 cetăţeni UE şi 112.000 cetăţeni non UE şi peste 210.000 mijloace de transport.

Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost cele din vestul tarii (280.000 persoane), din sud (peste 133.000) şi din est (98.000 persoane), precum şi cele aeroportuare (peste 204.000 persoane).

Recomandări:
În condiţiile în care, conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria şi Bulgaria, revenim cu precizarea de a fi tranzitate toate punctele de frontieră existente la aceste graniţe:

Pe frontiera româno-ungară:
- pe raza jud. Timiş: 
* P.T.F. Cenad - Kiszombor

- pe raza jud. Arad: 
* P.T.F. Nădlac - Nagylak
* P.T.F. Nadlac II- Csanadpalota
* P.T.F. Turnu - Batonnya
* P.T.F. Vărşand - Gyula

- pe raza jud. Bihor: 
* P.T.F. Salonta - Mehkerek
* P.T.F. Borş - Artand
* P.T.F. Valea lui Mihai - Nyirabrany
* P.T.F. Săcuieni - Letavertes

- pe raza jud. Satu Mare: 
* P.T.F. Urziceni - Vallaj
* P.T.F. Petea - Csengersima

Pe frontiera româno-bulgară:
- pe raza jud. Giurgiu: 
* P.T.F. Giurgiu - Ruse

- pe raza jud. Constanţa: 
* P.T.F. Vama Veche - Durankulak
* P.T.F. Ostrov - Silistra
* P.T.F. Negru Vodă - Kardam
* P.T.F. Lipniţa - Kainardja pentru autoturisme cu greutate totală maxim admisă de 3,5 tone, iar programul de funcţionare este de la ora 08:00 la ora 20:00.

- pe raza jud. Dolj: 
* P.T.F. Bechet - Orjahovo
* P.T.F. Calafat -Vidin

Participanţii la traficul transfrontalier au la dispoziţie aplicaţia Trafic On-line, dezvoltată de Poliţia de Frontieră Română, ce poate fi accesată pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

Tag-uri Institutii: