Publicat: 14 August, 2018 - 08:53

Începând de miercuri, 15 august, pe toată durata minivacanţei, peste 4.600 de pompieri salvatori cu aproape 3000 de mijloace tehnice vor fi zilnic la datorie, pentru asigurarea răspunsului operativ la solicitările primite din partea cetăţenilor.

Eventualele urgenţe medicale vor fi gestionate, la nivel naţional, prin intermediul celor 233 echipaje de pompieri SMURD, care vor asigura primul ajutor calificat, precum şi de cele 25 unităţi de terapie intensivă mobilă, 7 ambulanţe de terapie intensivă mobilă specializate în tratament neonatologic şi 38 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.

Pe Autostrada A2 şi pe autostrada A4, având în vedere creşterea valorilor de trafic spre litoral, IGSU a dispus dislocarea de forţe şi mijloace pentru asigurarea unui răspuns rapid, în eventualitatea producerii de situaţii de urgenţă.

În vederea reducerii posibilităţilor de producere a unor evenimente care să umbrească această minivacanţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus unităţilor subordonate adoptarea măsurilor menite să asigure un nivel ridicat de protecţie la nivelul comunităţilor. În acest sens, premergător minivacanţei, au fost derulate 1.112 controale de prevenire şi recunoaşteri în lăcaşurile de cult unde vor fi organizate slujbe religioase şi unde se preconizează participarea unui număr mare de credincioşi.

Activităţi similare s-au desfăşurat şi în cazul obiectivelor cu destinaţie turistică sau a altor spaţii publice.

În urma acţiunilor de control, au fost aplicate 480 amenzi în valoare de aproximativ 960.000 lei şi peste 2700 de avertismente, neexistând situaţii care să impună dispunerea măsurii complementare de oprire a funcţionării obiectivelor.

În contextul aniversării Zilei Marinei Române, Caravana SMURD "Fii pregătit!" se va afla, în perioada 15-17 august, pe Faleza Cazino din Constanţa, iar ,în perioada 18-19 august, în Portul Turistic Mangalia. Persoanele sunt aşteptate la şedinţele de instruire desfăşurate în centrul de pregătire, pentru a afla modul de comportare în cazul în care se confruntă cu o situaţie de urgenţă.

Pompierii salvatori sunt permanent la datorie, pregătiţi să răspundă prompt nevoilor comunităţii, pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat.

* RECOMANDĂRI

Având în vedere că, în această perioadă, tot mai multe persoane aleg să-şi petreacă zilele libere pe litoral sau în zonele montane, transmitem următoarele recomandări specifice pentru spaţiile de cazare turistice:

- Studiaţi planul de evacuare în caz de incendiu la sosirea în unitatea de cazare. Acesta este afişat pe partea interioară a uşii camerei.

- Identificaţi traseele de evacuare în situaţii de urgenţă şi butoanele manuale de semnalizare a incendiilor.

- Informaţi personalul de la recepţie dacă identificaţi căi de evacuare blocate.

- Amplasaţi cheia sau cartela încăperii în locuri uşor accesibile.

- Verificaţi modalitatea de deschidere a ferestrelor.

- Verificaţi existenţa scării exterioare de incendiu şi distanţa faţă de fereastra camerei în care sunteţi cazat.

- Atenţie, fumatul în spaţiile închise este interzis.

Celor care aleg să-şi petreacă timpul liber în mijlocul naturii şi care vor utiliza surse de foc în spaţii deschise, le reamintim următoarele măsuri de prevenire care trebuie respectate pentru a evita situaţiile de urgenţă:

-ƒ Pregătiţi focul doar în locurile special amenajate, sub supraveghere permanentă, cât mai îndepărtate de vegetaţie şi în niciun caz pe timp de vânt.

- Înainte de plecare, stingeţi focul/cărbunii încinşi cu apă sau pământ şi acoperiţi cenuşa rezultată cu pământ.

- Supravegheaţi copiii şi nu lăsaţi la îndemâna acestora chibrituri sau brichete.

- Nu aruncaţi la întâmplare ţigările şi chibriturile aprinse.

Tag-uri Institutii: