4 octombrie 2022

Măsuri dispuse de ISU Bihor pentru protejarea cetăţenilor pe timpul minivacanţei prilejuite de Sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pe timpul minivacanţei de „Sfânta Maria Mare”, peste 200 de pompieri militari bihoreni vor fi zilnic la datorie, pentru desfăşurarea misiunilor de salvare de persoane, stingere a incendiilor, acordare a primului ajutor calificat, descarcerare, înlăturare a efectelor fenomenelor hidro/meteorologice periculoase, asanare muniţie, salvare animale şi a altor misiuni specifice domeniului de competenţă.

Pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă produse la nivelul municipiului Oradea şi al localităţilor limitrofe, vor acţiona echipajele din cadrul a trei subunităţi: Detaşamentele 1 şi 2 Oradea, respectiv Garda de Intervenţie 1 Mai. Bineînţeles, dacă situaţia o va impune, forţele şi mijloacele de intervenţie vor fi suplimentate în mod operativ.

La urgenţele medicale vor interveni, la nivel judeţean, cele 11 echipaje ale SMURD Bihor, din care 10 echipaje de pompieri militari paramedici din cadrul subunităţilor inspectoratului, cu 10 ambulanţe de tip B2 şi trei autospeciale pentru transport personal şi victime multiple şi echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, cu o ambulanţă de tip C, autoambulanţa de terapie intensivă neonatologie şi autospeciala medicului de urgenţă.

Întrucât, la Mănăstirea Izbuc şi la Mănăstirea Sfintei Cruci se preconizează participarea unui număr mare de credincioşi la slujbele religioase prilejuite de această sărbătoare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” a dispus alocarea unei autospeciale de lucru cu apă şi spumă la fiecare din cele două lăcaşuri de cult, încadrate cu echipaje de pompieri militari care au şi competenţe de acordare a primului ajutor calificat, pentru asigurarea răspunsului imediat în cazul producerii unor evenimente nedorite.

Pentru siguranţa enoriaşilor şi desfăşurarea în bune condiţii a manifestărilor religioase, cadrele Inspecţiei de Prevenire au desfăşurat activităţi de control în cadrul cărora au verificat modul în care sunt respectate normele de apărare împotriva incendiilor şi au acordat sprijin şi îndrumare în acest domeniu, reprezentanţilor lăcaşurilor de cult. De asemenea, au fost desfăşurate verificări şi activităţi de informare preventivă la unităţile de turism din judeţ. În cadrul controalelor efectuate s-a urmărit în mod special, înlăturarea cauzelor potenţial generatoare de incendiu, dotarea cu mijloace de primă intervenţie şi instruirea personalului pentru intervenţia în caz de producere a unui incendiu.

Recomandările pompierilor militari pentru această perioadă

În cazul în care, veţi petrece zilele libere în spaţiile de cazare turistice:
– Studiaţi planul de evacuare în caz de incendiu la sosirea în unitatea de cazare: acesta este afişat pe partea interioară a uşii camerei;
– Identificaţi traseele de evacuare în situaţii de urgenţă;
– Nu utilizaţi consumatori electrici improvizaţi sau care prezintă defecţiuni, nu lăsaţi nesupravegheată aparatura electrică sub tensiune şi nu modificaţi destinaţia circuitelor existente. În situaţia în care observaţi deficienţe în acest sens, sesizaţi imediat administraţia unităţii de cazare.

Dacă alegeţi să vă petreceţi timpul liber în mijlocul naturii, vă reamintim că focul poate fi aprins doar în locurile special amenajate, cât mai îndepărtate de vegetaţie, sub supraveghere permanentă, şi în niciun caz pe timp de vânt. Nu părăsiţi focul făcut, înainte de a vă asigura de stingerea lui completă!

O altă măsură de care trebuie să ţineţi cont în următoare perioadă este referitoare la scăldat. Nu vă puneţi viaţa în pericol, înotaţi doar în locuri special amenajate! Condiţiile de înot pot fi imprevizibile în râuri, iazuri, lacuri sau în mare. Chiar şi persoanele care înoată bine pot obosi, pot avea crampe musculare sau pot fi prinse într-un curent de apă.

Totodată, având în vedere că au fost înregistrate cazuri de persoane care au fost surprinse de vremea rea pe diferite trasee montane, recomandăm celor care merg pe cărările de munte să se intereseze înainte de a pleca la drum dacă zona respectivă este vizată de avertizări meteorologice şi să respecte sfaturile salvamontiştilor.

În cazul participării la manifestări cu public numeros (slujbe religioase, concerte, spectacole, cluburi, zone comerciale) vă adresăm rugămintea de a nu parca autovehiculele pe căile de acces-evacuare din zonele respective, pentru a nu bloca accesul echipajelor de intervenţie.

În cazul producerii unei situaţii de urgenţă, apelaţi imediat, numărul unic 112.

Pompierii militari bihoreni vă doresc să aveţi parte de sărbători fericite, fără evenimente nedorite!